Belje izaziva najveći interes potencijalnih kupaca

Bez autora
Aug 09 2017

U marini u Zadru od jučer je potencijalnim kupcima izložena Agrokorova jahta Riva 85 Opera, koju se planira, isto kao i helikopter, prodati do kraja listopada. Još u svibnju izvanredna uprava Agrokora objavila je javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju jahte i helikoptera, a od tada je primljeno 15 iskaza interesa za kupnju jahte i 12 za helikopter. Nakon pokretnina, počet će i razgovori o prodaji tvrtki. Prije toga potrebno je pričekati financijska izvješća kompanija koncerna u rujnu, odnosno prikaz točnog stanja imovine i obveza. Tek u procesu nagodbe sljedeće godine znat će se što će u prodaju, koliki će biti otpisi, mogući reprogrami..., a taj dio najviše ovisi o vjerovnicima, odnosno njihovoj željenoj brzini naplate. Budu li htjeli ubrzati prodaju, tada se sigurno neće moći postići dobra cijena.

Belje izaziva najveći interes potencijalnih kupacaU marini u Zadru od jučer je potencijalnim kupcima izložena Agrokorova jahta Riva 85 Opera, koju se planira, isto kao i helikopter, prodati do kraja listopada. 

Još u svibnju izvanredna uprava Agrokora objavila je javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju jahte i helikoptera, a od tada je primljeno 15 iskaza interesa za kupnju jahte i 12 za helikopter. Nakon pokretnina, počet će i razgovori o prodaji tvrtki. Prije toga potrebno je pričekati financijska izvješća kompanija koncerna u rujnu, odnosno prikaz točnog stanja imovine i obveza. Tek u procesu nagodbe sljedeće godine znat će se što će u prodaju, koliki će biti otpisi, mogući reprogrami..., a taj dio najviše ovisi o vjerovnicima, odnosno njihovoj željenoj brzini naplate. Budu li htjeli ubrzati prodaju, tada se sigurno neće moći postići dobra cijena, piše Večernji list.

Sugovornik Večernjeg lista blizak koncernu kaže da bi država u tim pregovorima o prodaji trebala pokazati snagu i utvrditi što je nacionalni interes. Primjerice, dobro razmisliti prije nego što se prodaju PIK-ovi koji imaju i vrijednu zemlju u Slavoniji, te kako prodati: parcijalno i dobiti manju cijenu ili okrupniti neke tvrtke. Treba, kaže, voditi računa da neke od tvrtki ne postanu podružnice multinacionalnih kompanija te o tome da nam na tržištu ostane kompanija vrijednosti veće od milijardu eura. Prema procjenama, vrijednost imovine tvrtki koncerna je oko 2,5 do tri milijarde eura, odnosno oko 20 milijardi kuna, ali će se polovica tog iznosa nakon revizije morati otpisati.

No, ako vjerovnici, prije svega banke, pokažu strpljenje, tvrtke kroz poboljšano operativno poslovanje mogu za neko vrijeme postići bolju cijenu. Viša cijena sigurno se može postići i zato što već sada postoji interes, u prosjeku za svaku od tvrtki od četiri do pet potencijalnih kupaca. 

Neki su od njih poduzetnici koji su interes za dijelove koncerna pokazali još u vrijeme vodstva Ivice Todorića, a ima ih domaćih i stranih. Primjerice, kineski milijarder Jangxiong Hu za naš je list nedavno izjavio da ima interes za Belje te Konzum i turističke tvrtke. Za Belje je zainteresiran i mađarski milijarder Sándor Csányi, najveći dioničar OTP grupe i član odbora direktora MOL-a. Interes za baranjski kombinat nije neobičan s obzirom na to da Agrokor u Slavoniji posjeduje 30.000 ha zemlje, od čega je dio u vlasništvu, dio u koncesiji. Stoga se već govori da je oko bacio i vlasnik Žita Marko Pipunić te arapski poduzetnici koji već osvajaju Srbiju.

Strpljenje vjerovnika

Zato je potrebno dobro razmisliti bi li trebalo možda zajedno prodati Belje i PIK Vrbovec, napraviti možda prehrambenu kompaniju koja će okupiti najbitnije Agrokorove tvrtke iz tog sektora, pa možda među kupcima na umu imati i mirovinske fondove koji na raspolaganju imaju dvije milijarde kuna novca spremnog za ulaganje. Za Konzum su interes već iskazali domaći proizvođači. Naravno, opet će puno ovisiti o strpljenju vjerovnika. Ono bi se moglo izgubiti ako Sberbank na sudu u Sloveniji izbori preuzimanje Mercatora u zamjenu za potraživanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik