Pet najčešćih razloga zbog kojih zaposleni daju otkaz

Bez autora
Aug 09 2017

Iako se češće susrećemo sa situacijama kada zaposleni dobijaju otkaz od strane poslodavca, nije retkost da do prekida odnosa dođe na inicijativu radnika. Kao i kod dobijanja otkaza, tako i kod njegovog davanja mogu postojati brojni razlozi. Od nezadovoljstva zaradom i radnim uslovima, preko neostvarenih očekivanja i ambicija, pa sve do loše radne atmosfere i nedostatka motivacije, samo su neki od razloga zbog kojih se zaposleni odlučuju na ovaj korak. Ipak, ovakva odluka se definitivno lakše donosi kada zaposleni već pronađu bolji posao, pa ne postoji rizik da dugo tragaju za novim zaposlenjem. Međutim, sve su češće situacije kada nezadovoljni radnici bez ikakve rezervne opcije jednostavno napuste trenutni posao. Neispunjena očekivanja, kao osnovni uzrok nezadovoljstva, u najvećem broju slučajeva navode zaposlene na donošenje ovako krupne odluke, te Vam u nastavku donosimo pet najčešćih razloga za podnošenje ostavke...

Pet najčešćih razloga zbog kojih zaposleni daju otkazIako se češće susrećemo sa situacijama kada zaposleni dobijaju otkaz od strane poslodavca, nije retkost da do prekida odnosa dođe na inicijativu radnika.  Kao i kod dobijanja otkaza, tako i kod njegovog davanja mogu postojati brojni razlozi. Od nezadovoljstva zaradom i radnim uslovima, preko neostvarenih očekivanja i ambicija, pa sve do loše radne atmosfere i nedostatka motivacije, samo su neki od razloga zbog kojih se zaposleni odlučuju na ovaj korak.

Ipak, ovakva odluka se definitivno lakše donosi kada zaposleni već pronađu bolji posao, pa ne postoji rizik da dugo tragaju za novim zaposlenjem. Međutim, sve su češće situacije kada nezadovoljni radnici bez ikakve rezervne opcije jednostavno napuste trenutni posao. Neispunjena očekivanja, kao osnovni uzrok nezadovoljstva, u najvećem broju slučajeva navode zaposlene na donošenje ovako krupne odluke, te Vam u nastavku donosimo pet najčešćih razloga za podnošenje ostavke. 

1. Niska  zarada

Finansije se često navode kao jedan od osnovnih razloga za promenu trenutnog posla. Imajući u vidu da zarada predstavlja veoma važan aspekt života, njena visina i te kako može uticati na odluku o prekidu radnog odnosa. Naime, ukoliko je zarada niska ili raste veoma sporim tempom i u minimalnom procentu, to može biti sasvim validan razlog za podnošenje ostavke, jer tada zaposleni smatraju da se njihov trud i zalaganje ne vrednuje u dovoljnoj meri, te će rado potražiti novo radno mesto gde će svi njihovi kvaliteti biti adekvatno nagrađeni. 

2. Nemogućnost napredovanja

Nepostojanje mogućnosti za napredovanje takođe predstavlja jedan od osnovnih razloga zbog kojih zaposleni donose odluku o promeni radnog mesta. Bilo da ta nemogućnost proizilazi iz veličine organizacije ili je ona uslovljena samom politikom zapošljavanja, ona svakako deluje demorališuće na radnike koji brzo izgube interesovanje za daljim radom u istoj firmi. Ukoliko su zaposleni ambiciozni i željni novih prilika i izazova, utoliko će brže doneti odluku i potražiti novo radno mesto gde će uspeti da ostvare svoje ambicije, pokažu sve svoje kvalitete i prihvate neke nove izazove. 

3. Nedovoljno poštovanje i uvažavanje

Bez obzira na to koliko zaposleni radnik voleo svoj posao, ukoliko se ne oseća dovoljno uvaženo i poštovano od strane kolega i nadređenih, velika je verovatnoća da će u nekom trenutku doneti odluku o otkazu. Naime, kada se trud i rad zaposlenog ne vrednuje u onoj meri u kojoj bi trebalo, ili se njegove ideje u startu odbacuju, dok s druge strane i najmanje greške budu primećene i kažnjene, onda radnik veoma brzo gubi motivaciju za daljim dokazivanjem, što najčešće vodi ka ostavci i potrazi novog posla. 

4. Nepovoljni uslovi rada

Kada je reč o osnovim radnim uslovima kao što su radno vreme, godišnji odmor, poslovna putovanja, prekovremeni rad ili sistem nagrađivanja, njihovo pogoršanje takođe može uticati na donošenje odluke o otkazu i promeni radnog mesta. Naime, ukoliko tokom radnog odnosa dođe do promene osnovnih radnih uslova kao što su na primer češći i duži odlasci na poslovna putovanja ili drastično produženje radnog vremena, to može biti okidač za donošenje odluke o ostavci. Kada se radnicima nametnu nova pravila koja značajno utiču na njihov kvalitet rada i stepen zadovoljstva radnim mestom, veoma brzo će potražiti novi posao sa uslovima koji zadovoljavaju njihove osnovne potrebe. 

5. Negativna radna atmosfera

Sve i kada su svi ostali radni uslovi gotovo perfektni, negativna radna atmosfera može biti razlog za donošenje odluke o otkazu. S obzirom da na poslu provodimo najveći deo dana, jasno je zbog čega toksična i neprijateljska atmosfera na radnom mestu može biti dovoljna za donošenje ovakve odluke. Dakle, ukoliko radnu atmosferu karakteriše negativnost, strah, podmetanja ili ogroman pritisak, jasno je da će mnogi radije potražiti drugi posao, čak i slabije plaćen, nego što će svakodnevno boraviti u takvom okruženju. Stoga je fokus na uspostavljanje zdravih međuljudskih odnosa i pozitivne radne atmosfere jedan od osnovnih zadataka menadžera u kompanijama širom sveta. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik