Zašto sve više pričamo o „pametnim gradovima“

Bez autora
Aug 10 2017

Promena klime i drastično smanjenje prirodnih resursa, pre svega fosilnih goriva, karakterišu velike globalne izazove decenija koje su pred nama. Ti izazovi određuju i buduće uređenje životnog prostora u gradovima. Preusmerenje na obnovljive izvore energije u gradovima je najveći izazov.Trenutno se u gradovima kroz sagorevanje fosilnih goriva prouzrokuje 75 odsto emisije ugljen-dioksida u svetu. Beč se u oblastima kvaliteta života, infrastrukture i inovacija ubraja u najuspešnije gradove na svetu. Da bi se taj status i ubuduće zadržao i da bi svojim građanima ponudio verodostojnu perspektivu, Grad se zalaže za koncept „Pametnog grada“.

Zašto sve više pričamo o „pametnim gradovima“Promena klime i drastično smanjenje prirodnih resursa, pre svega fosilnih goriva, karakterišu velike globalne izazove decenija koje su pred nama. Ti izazovi određuju i buduće uređenje životnog prostora u gradovima. Preusmerenje na obnovljive izvore energije u gradovima je najveći izazov. Trenutno se u gradovima kroz sagorevanje fosilnih goriva prouzrokuje 75 odsto emisije ugljen-dioksida u svetu.

Beč se u oblastima kvaliteta života, infrastrukture i inovacija ubraja u najuspešnije gradove na svetu. Da bi se taj status i ubuduće zadržao i da bi svojim građanima ponudio verodostojnu perspektivu, Grad se zalaže za koncept „Pametnog grada“. Glavni cilj koncepta je obezbediti i poboljšati ekološke, privredne i socijalne kapacitete.

Stanovništvo glavnog grada Austrije je u stalnom porastu. Tokom sledećih 25 godina Beč će prerasti u tromilionsku metropolu. S tim u vezi su i rastuća potreba za energentima, povoljnim stambenim prostorom kao i saobraćajnim konceptom koji podrazumeva velika opterećenja.

Danas već postoje brojni planovi i programi u Beču kao i strategije na nacionalnom i međnarodnom nivou koji pokrivaju pojedinačne oblasti. „Smart City Wien“ detaljno opisuje razvoj grada u budućnosti pod sledećim uslovima:

- Radikalna zaštita resursa,
- Sveobuhvatna primena koncepta „Smart City“
- Visok nivo kvaliteta života koji je socijalno izbalansiran
- Produktivna upotreba inovacija i novih tehnologija

U cilju lakšeg ostvarenja ciljeva Grad Beč se zalaže za masovno uključivanje stanovništva, industrije, istraživačke oblasti i bečkih preduzeća u proces „pametnog grada“.

Slika:
- Gradonačelnik Beča Mihael Hojpl (desno) i vicegradonačelnica Beča Maria Vasilaku©Jobst / PID

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik