Poziv kompanijama iz SAD da investiraju u oblast zaštite životne sredine

Bez autora
Aug 10 2017

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan poručio je danas da Srbija i SAD najveći prodor u unapređenju međusobnih odnosa mogu da naprave u oblasti zaštite životne sredine jer ona predstavlja neograničeno polje za saradnju dveju država. Trivan je, govoreći na srpsko-američkoj poslovnoj konferenciji u saveznoj državi Merilend, uputio poziv kompanijama iz SAD da investiraju u Srbiji, posebno u oblastima upravljanja otpadnim vodama i otpadom. Prema postojećim procenama, Srbiji su u oblasti voda potrebna ulaganja od približno 4,9 milijardi evra, za upravljanje čvrstim otpadom više od 900 miliona evra, dok je za remedijaciju i dekontaminaciju zemljišta samo na zagađenim industrijskim lokalitetima potrebno 470 miliona evra, precizirao je on. Naša zemlja je, kako je podvukao, posebno zainteresovana i za zbrinjavanje istorijskog i opasnog otpada, kao i za obnovljive izvore energije.

Poziv kompanijama iz SAD da investiraju u oblast zaštite životne sredineMinistar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan poručio je danas da Srbija i SAD najveći prodor u unapređenju međusobnih odnosa mogu da naprave u oblasti zaštite životne sredine jer ona predstavlja neograničeno polje za saradnju dveju država.

Trivan je, govoreći na srpsko-američkoj poslovnoj konferenciji u saveznoj državi Merilend, uputio poziv kompanijama iz SAD da investiraju u Srbiji, posebno u oblastima upravljanja otpadnim vodama i otpadom.

Prema postojećim procenama, Srbiji su u oblasti voda potrebna ulaganja od približno 4,9 milijardi evra, za upravljanje čvrstim otpadom više od 900 miliona evra, dok je za remedijaciju i dekontaminaciju zemljišta samo na zagađenim industrijskim lokalitetima potrebno 470 miliona evra, precizirao je on.

Naša zemlja je, kako je podvukao, posebno zainteresovana i za zbrinjavanje istorijskog i opasnog otpada, kao i za obnovljive izvore energije.

Budući razvoj Srbije mogao bi da bude zasnovan upravo na investicijama u poslove u zaštiti životne sredine, naveo je Trivan i dodao da budućnost podrazumeva razmatranje nedeljivog trougla ekonomije, životne sredine i energetike.

Prema njegovim rečima, naša ambicija je da sa svim zainteresovanima u svetu razgovaramo o investicijama koje uključuju i oblasti od ekološkog turizma, preko proizvodnje organske hrane, do industrije.

U skladu sa tim, ministar je pozvao čelnike države Merilend da sa svojom privredno-političkom delegacijom posete našu zemlju.

Državni sekretar države Merilend Džon Vobensmit, sekretar za životnu sredinu Ben Grambles i sekretar za prirodne resurse Mark Belton predstavili su kapacitete Merilenda i napore koje preduzimaju na planu zaštite životne sredine.

Oni su izrazili spremnost da Srbiji prenesu iskustva Merilenda i sagledaju oblasti u kojima je moguća međusobna saradnja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik