pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 118.0438
USD 100.9439
CHF 100.8146
GBP 133.6849
CAD 76.7864
HRK 15.9512
BAM 60.3548
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
10.08.2017.Poslovno Jutro

Pet razloga da posetite Rigu

Pet razloga da posetite RiguVeć godinama unazad najposećenije evropske metropole poput Pariza, Beča ili Rima privlače najveću pažnju i domaćih turista, te se nameće utisak da ostale destinacije ostaju pomalo zapostavljene, naročito kada govorimo o Baltičkim zemljama. Možda jedan od razloga za manje interesovanje za posetu ovim zemljama leži u podsvesti većine turista, smatrajući ove zemlje tmurnim i hladnim, te da tamo nema preterano interesantnih turističkih sadržaja koji su vredni putovanja.

Međutim, istina je da svaka od ovih zemalja zaslužuje veću pažnju turista, jer svojom turističkom ponudom mogu parirati i daleko posećenijim destinacijama. To su shvatile i domaće agencije kreirajući posebne Baltičke ture, tokom kojih možete posetiti sve gradove koje sa pravom nose epitet „Biseri Baltika“. Zbog toga Vam u nastavku teksta donosimo pet sjajnih razloga zbog kojih bi trebalo da posetite barem jedan od njih, a u pitanju je glavni grad Letonije – Riga.

1. Šarmantna Stara Riga

Stari grad Rige, poznat pod nazivom Vecriga, smešten je na desnoj strani reke Daugave i nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine, jer poseduje najveći broj građevina u stilu secesije u Evropi. Neke od tih građevina su Nacionalna opera, katedrala Svete Marije, Riški zamak, Švedska kapija, Crkva Aleksandra Nevskog i tako dalje. Kaldrmisane ulice daju ovom delu grada posebno šarmantan izgled, te on izgleda poput muzeja na otvorenom. Svi oni koji su posetili Rigu tvrde da je ovaj deo grad impresivan tokom zime, jer u tom periodu izgleda kao najlepša Božićna razglednica.

Pet razloga da posetite Rigu

2. Jedinstvena arhitektura

Riga takođe predstavlja pravi arhitektonski biser, imajući u vidu da se u ovom gradu nalazi preko 700 zgrada koje su izgrađene u stilu Art Nouveau estetike. Naime, preko 40% građevina dekorisano je u pomenutom stilu, a najveći broj njih je smešten u Albertovoj ulici, koja ujedno važi za najlepšu ulicu Rige. Prilikom šetnje kroz ulice ovog grada trebalo bi gledati na gore, ka fasadama, jer svaka od njih predstavlja jedinstveno, bogato dekorisano umetničko delo na kojima su prikazani najrazličitiji motivi. Od sfingi i boginja, preko zmajeva, ratnika, ptica i lavova, pa sve do venaca od kestenovog lišća i šišarki, sve ovo možete videti na fasadama zgrada, a bogati detalji fasciniraju sve posetioce.

Pet razloga da posetite Rigu

3. Zelena oaza u centru grada

Riga je osim po fantastičnoj arhitekturi i bogatoj istoriji prepoznatljiva i po svom pojasu parkova koji se protežu uz stari deo grada i nadovezuju se jedan na drugi. Duž njih se pruža vodeni jarak koji je tokom srednjeg veka imao ulogu zaštite grada od osvajača. Četiri najznačajnija parka u tom području su Vermanes, Bastejkalna, Esplanade i Kronvalda, a svaki od njih pruža poseban doživljaj za svakog posetioca, jer boravkom u njima potpuno zaborave činjenicu da se nalaze u samom centru grada. Iz parkova se pružaju predivni pogledi na okolne crkve i gradske trgove. U parku Bastejkalna možete videti romantični most na kojem zaljubljeni parovi kače ljubavne katance, a takođe turisti mogu iznajmiti čamac za vožnju po kanalu i upotpuniti svoj boravak u Rigi.

Pet razloga da posetite Rigu

4. Gastronomski raj

Letonska kuhinja je izuzetno jaka, te će u njoj nesumnjivo uživati pravi gastronomi. Na tradicionalnom letonskom tanjiru predvladavaju poljoprivredni proizvodi i meso, a zahvaljujući položaju na istočnoj obali Baltika, tu se često mogu naći i riblji proizvodi. Letonska kuhinja se mahom oslanja na lokalne sastojke poput pšenice, ječma, krompira, luka i kupusa, a specifična je i zbog minimalne upotrebe začina. Obrok u ovoj zemlji je nezamisliv bez hleba, pa možemo zakljućiti da smo u ovom segmentu jako slični. Što se tiče pića, Letonci ne zaostaju previše za Nemcima, te možete probati pivo iz neke od mnogobrojnih domaćih pivara. Posle piva, omiljeno piće u Letoniji je votka.

Pet razloga da posetite Rigu

5. Pristupačne cene

Putovanje u Rigu turiste košta drastično manje u odnosu na ostale popularne evropske destinacije. Cene u hotelima, restoranima i kafićima su veoma pristupačne za sve turiste. Što se tiče šopinga, stari deo grada je idealan za tu aktivnost jer sadrže veliki broj radnji, prodavnica i suvenirnica prilagođene svačijem džepu i ukusu. Takođe, u Rigi se nalazi najveći broj mesta sa besplatnim Wi-Fi internetom na svetu, te je zbog toga 2014. godine proglašen gradom besplatnog interneta. U većini hotela, restorana, kafića, taksi vozila, pa čak i parkova možete koristiti besplatan internet koji je dostupan svima.

Pet razloga da posetite Rigu

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share