pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 119.1889
USD 100.8793
CHF 102.7756
GBP 132.1238
CAD 80.5929
HRK 15.8684
BAM 60.9403
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
10.08.2017.Makfax Macedonia

НБРМ: Подобрена состојбата на економијата

НБРМ: Подобрена состојбата на економијатаПоказателите за вториот квартал од годинава упатуваат на подобрување на состојбата на економијата, било заклучено на редовната седница на комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка. Ваквата состојба следува по стагнацијата на економската активност во првото тримесечје.

„Оваа констатација е поддржана од порастот на индустриското производство по неговото намалување во првото тримесечје, забавувањето на падот на градежната активност, како и по забрзувањето на порастот во трговијата“, се вели во соопштението на Народната банка.

Домашниот бруто-производ се очекува да биде 2,5 процента за 2017 година поради пониските остварувања во првото тримесечје.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share