U 10 godina 121% više poduzetnika u turizmu

Bez autora
Aug 13 2017

Jačanje hrvatskog turizma u sezoni standardno se prati mjerenjem broja ulazaka i noćenja gostiju, međutim kompletna slika dobiva se pregledom poslovanja poduzetnika u toj djelatnosti. A analiza rezultata poslovanja poduzetnika u toj branši koju temeljem godišnjih financijskih izvješća provela je Fina pokazuje doista velik iskorak koji je sektor smještaja i ugostiteljstva ostvario u proteklih deset godina. U ovu turističku godinu Hrvatska je ušla sa 121 posto više poduzetnika nego ih je brojila u 2007. Njihovi ukupni prihodi povećani su za 79 posto, dok je u odnosu na 10 godina ranije broj zaposlenih narastao za 50 posto. Koliko se turizam razvijao progresivnije od ostatka gospodarstva u proteklom vremenu najbolje pokazuju usporedbe s ukupnim statistikama poduzetništva.

U 10 godina 121% više poduzetnika u turizmuJačanje hrvatskog turizma u sezoni standardno se prati mjerenjem broja ulazaka i noćenja gostiju, međutim kompletna slika dobiva se pregledom poslovanja poduzetnika u toj djelatnosti. A analiza rezultata poslovanja poduzetnika u toj branši koju temeljem godišnjih financijskih izvješća provela je Fina pokazuje doista velik iskorak koji je sektor smještaja i ugostiteljstva ostvario u proteklih deset godina.

U ovu turističku godinu Hrvatska je ušla sa 121 posto više poduzetnika nego ih je brojila u 2007. Njihovi ukupni prihodi povećani su za 79 posto, dok je u odnosu na 10 godina ranije broj zaposlenih narastao za 50 posto. Koliko se turizam razvijao progresivnije od ostatka gospodarstva u proteklom vremenu najbolje pokazuju usporedbe s ukupnim statistikama poduzetništva. A iz njih je vidljivo da je ukupan broj poduzetnika u Hrvatskoj unatrag deset godina rastao osjetno sporije, za 37 posto, dok su im prihodi u međuvremenu čak i podbacili, a smanjena je i zaposlenost kod njih.

U turizmu smo ukupno u 2016. imali 9189 poduzetnika, a deset godina ranije bilo ih je 4153. U tom su intervalu ukupni prihodi koje su ostvarivali povećani s 13,3 milijarde na 24 milijarde kuna, a broj zaposlenih s 42 tisuće na 63 tisuće kuna. U prosjeku su prije deset godina prosječne plaće u ovom sektoru iznosile 3779, a lani 4450 kuna. Zanimljiv je i podatak da su lanjske prosječne plaće kod poduzetnika u smještaju čak veće od prosječne plaće kod poduzetnika na razini države (iznosile su 5577 kuna), dok su u ugostiteljstvu osjetno niže (3410 kuna).

Kontinuirano su od 2007. poduzetnici u turizmu poslovne godine završavali s konsolidiranim gubitkom, a uz prekid u 2013. pozitivan "skor" bilježe posljednje dvije godine, pri čemu je lanjski plus doesgnuo 1,4 milijarde kuna. Prema Fininim podacima jedino smanjenje unatrag deset godina bilježi se u dijelu investicija u novu dugotrajnu imovinu, što odudara od redovitih statistika prema kojima upravo u turizmu bilježimo velike ulagačke napretke.

Finina evidencija kaže da su u 2007. ukupne investicije u dugotrajnu imovinu dosezale 4,5 milijardi kuna, a lani su bile upola manje. Tri glavna kompanijska igrača u hotelskom biznisu po ostvarenim prihodima u prošloj godini su bili Valamar, Maistra i Plava laguna, a Valamar je prednjačio i po ostvarenoj dobiti. Zagrebačka Globalna hrana lider je u ugostiteljstvu i po ostvarenim prihodima i dobiti, a slijede ga na ljestvici Pleter-usluge i Decentia.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik