Raste broj građevinskih firmi na „beloj listi“

Bez autora
Aug 13 2017

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je od 605 građevinskih preduzeća, koliko se 30. juna našlo na bodovnoj „beloj i crnoj listi“ ovog ministarstva, njih 359 plasirano na „beloj listi“.U saopštenju se navodi da to znači da više od polovine firmi koje se nalaze na listi redovno plaćaju poreze i doprinose, vode računa o bezbednosti radnika i poštuju ugovorne obaveze, što su bitni kriterijumi i za dodelu posla na javnim nabavkama.

Raste broj građevinskih firmi na „beloj listi“Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je od 605 građevinskih preduzeća, koliko se 30. juna našlo na bodovnoj „beloj i crnoj listi“ ovog ministarstva, njih 359 plasirano na „beloj listi“.

U saopštenju se navodi da to znači da više od polovine firmi koje se nalaze na listi redovno plaćaju poreze i doprinose, vode računa o bezbednosti radnika i poštuju ugovorne obaveze, što su bitni kriterijumi i za dodelu posla na javnim nabavkama.

U odnosu na 2016, u prvoj polovini 2017. godine broj preduzeća na “crnoj listi” smanjen je sa 275 na 246, broj radnika na crno smanjen je sa 97 na 32, dok je broj zaposlenih blago povećan, sa 29.308 na 29.441.

Kada je reč o povredama na radu, u 2016. bila su povređena 222 radnika, a broj povreda u prvoj polovini 2017. godine, ukupno 49, nagoveštava da će ova godina po ovom osnovu biti mnogo bolja od prethodne.

U prvih šest meseci ove godine registrovana je 41 lakša povreda na radu i osam težih, dok je u celoj 2016. registrovano 176 lakših povreda na radu i 46 težih.

Rangiranje na ovoj listi za preduzeća je veoma važno jer se rangiraju na osnovu toga koliko vode računa o obavezama prema državi i zaposlenima, što je jedan od kriterijuma koji se od nedavno uzima u obzir i prilikom dodele posla preko javnih nabavki.

Početkom maja ove godine Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, usvojila zaključak kojim je državnim institucijama preporučeno da pre donošenja odluke o dodeli posla preko javnih nabavki provere rejting preduzeća na crnoj i beloj listi, kako bi se izbeglo da poslove dodeljuju firmama sa crne liste, podseća se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik