Uvođenjem e-katastra i e-prostora do bržeg upisa imovine

Bez autora
Aug 13 2017

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Đorđe Milić izjavio je danas da će se usvajanjem zakona o upisima u katastar urediti upis imovine u ovaj registar, a rokovi za to skratiti na tri do pet dana. Milić je objasnio da uvođenje e-katastra i e-prostora znači da će se čitav proces gradnje, od izrade planskih dokumenata, preko izdavanja dozvola, do upisa onoga što se izgradi, raditi jednostavno, brzo i u elektronskom postupku. Prema njegovim rečima, cilj reforme katastra jeste da ovaj registar bude sređen, uredan i efikasan, a da građani sam posao mogu da završe za svega nekoliko dana, i to u elektronskom postupku. U prelaznom periodu, do kraja 2019. godine, u planu je da se upis imovine radi i papirno i elektronski, da bi od 2020. godine počeo da funkcioniše u potpunosti elektronski, kao što se radi sa elektronskim građevinskim dozvolama, najavio je on.

Uvođenjem e-katastra i e-prostora do bržeg upisa imovinePomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Đorđe Milić izjavio je danas da će se usvajanjem zakona o upisima u katastar urediti upis imovine u ovaj registar, a rokovi za to skratiti na tri do pet dana.

Milić je objasnio da uvođenje e-katastra i e-prostora znači da će se čitav proces gradnje, od izrade planskih dokumenata, preko izdavanja dozvola, do upisa onoga što se izgradi, raditi jednostavno, brzo i u elektronskom postupku.

Prema njegovim rečima, cilj reforme katastra jeste da ovaj registar bude sređen, uredan i efikasan, a da građani sam posao mogu da završe za svega nekoliko dana, i to u elektronskom postupku.

U prelaznom periodu, do kraja 2019. godine, u planu je da se upis imovine radi i papirno i elektronski, da bi od 2020. godine počeo da funkcioniše u potpunosti elektronski, kao što se radi sa elektronskim građevinskim dozvolama, najavio je on.

Milić je, napomenuvši da se Nacrt zakona o upisima u katastar trenutno nalazi na javnoj raspravi, rekao da skraćenje procedure i prelazak na digitalno podnošenje zahteva u katastru predstavljaju nastavak reforme građevinskih dozvola, zahvaljujući kojima je Svetska banka uvrstila Srbiju među prvih 10 zemalja reformatora u svetu.

Krajnji cilj reforme katastra, zajedno sa novom reformom e-prostor, kojom će se uvesti elektronska procedura za usvajanje planske dokumentacije, jeste da građani dobiju efikasan servis u ovoj oblasti, a Srbija dodatno popravi svoj rejting na "Duing biznis listi" Svetske banke, ukazao je pomoćnik ministra.

On je objasnio da reforma e-prostor podrazumeva da će se planska dokumentacija raditi u digitalnom formatu, u kraćim rokovima, i da će građani imati jasan pregled za svaku katastarsku parcelu da li na njoj može da se gradi, da li je reč o zaštićenom području, kao i koja vrsta objekta je dozvoljena.

Sve ove reforme su međusobno povezane. S jedne strane, kroz ozakonjenje pomažemo da se ozakone kuće i stanovi, a s druge strane, uvođenjem e-dozvola i potpunim uređenjem rada katastra i planske dokumentacije, više nema nijednog razloga da neko gradi bez dozvole, naglasio je Milić.

Prema njegovim rečima, u sprovođenju svih ovih reformi biće nastavljena dosadašnja praksa da se službenici koji će neposredno sprovoditi reformu od početka obučavaju, kao što je urađeno i kad su uvođene e-dozvole.

On je najavio da će danas razgovarati sa načelnicima svih okruga u Srbiji o učešću lokalnih samouprava u reformi katastra i planske dokumentacije, kao i o donošenju rešenja građevinskih inspektora i rešenja o ozakonjenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik