HEP će potpisati ugovor s francuskim EdF-om u području pametnih mreža i brojila

Bez autora
Aug 15 2017

Hrvatska elektroprivreda planira ojačati suradnju s francuskom elektroprivredom EDF, najavljeno je iz HEP-a. U planu je potpisivanje ugovora o suradnji u područjima pametnih mreža, pametnih brojila, energetske učinkovitosti, proizvodnje električne energije te korištenja iskustava iz ostalih područja istraživanja i razvoja. Potpis između dvije elektroprivrede bi se, kako doznajemo, mogao dogoditi uskoro - Francuzi su već spremni. I prilično napredni kad su u pitanju pametna brojila. Rezultat je to nedavne stručne posjete HEP-ovaca EDF-u, odnosno tvrtki ENEDIS i laboratoriju EDF Lab u kojem je razvijeno napredno brojilo. U posjetu se išlo na inicijativu energetskog stručnjaka Milana Puharića koji je radio u EDF Labu pet godina, a tijekom posljednjih 20 godina surađuje s tom institucijom. EDF Lab je, inače, razvojno istraživački centar koji raspolaže budžetom od 600 milijuna eura i već je potpisao ugovore o znanstvenoj suradnji s Njemačkom, Italijom, Velikom Britanijom i Poljskom. Mnoge svjetske elektroprivrede izdvajaju u istraživanja i razvoj znatna sredstva jer je to strateški cilj svake tvrtke koja želi preživjeti u okruženju brzorastućih poduzeća.

HEP će potpisati ugovor s francuskim EdF-om u području pametnih mreža i brojilaHrvatska elektroprivreda planira ojačati suradnju s francuskom elektroprivredom EDF, najavljeno je iz HEP-a.

U planu je potpisivanje ugovora o suradnji u područjima pametnih mreža, pametnih brojila, energetske učinkovitosti, proizvodnje električne energije te korištenja iskustava iz ostalih područja istraživanja i razvoja. Potpis između dvije elektroprivrede bi se, kako doznajemo, mogao dogoditi uskoro - Francuzi su već spremni. I prilično napredni kad su u pitanju pametna brojila.

Rezultat je to nedavne stručne posjete HEP-ovaca EDF-u, odnosno tvrtki ENEDIS i laboratoriju EDF Lab u kojem je razvijeno napredno brojilo. U posjetu se išlo na inicijativu energetskog stručnjaka Milana Puharića koji je radio u EDF Labu pet godina, a tijekom posljednjih 20 godina surađuje s tom institucijom. EDF Lab je, inače, razvojno istraživački centar koji raspolaže budžetom od 600 milijuna eura i već je potpisao ugovore o znanstvenoj suradnji s Njemačkom, Italijom, Velikom Britanijom i Poljskom. Mnoge svjetske elektroprivrede izdvajaju u istraživanja i razvoj znatna sredstva jer je to strateški cilj svake tvrtke koja želi preživjeti u okruženju brzorastućih poduzeća.

- HEP bi se trebao povezati s razvojnim institutima u svijetu u cilju stjecanja znanja i iskustava vezanim na nove tehnologije. EDF Lab je zasigurno institut koji pruža širok aspekt suradnje - komentirao je Puharić.

Tijekom posjete najvećem europskom operatoru distribucijskog sustava ENEDIS, predstavnici HEP-a upoznati su s zvojem na području zakonskog mjeriteljstva i naprednih brojila u Francuskoj. Trenutačno je ugrađeno oko 4,3 milijuna naprednih brojila, plan je do kraja 2017. ugraditi ukupno osam milijuna brojila, a do 2021. na više od 95 posto mjernih mjesta oko 35 milijuna naprednih brojila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik