Postignut dogovor Konzuma i dobavljača iz BiH

Bez autora
Aug 15 2017

Načelno smo postigli dogovor o reprogramu duga Konzuma bh. dobavljačima, ali se još čeka konačna potvrda tog dogovora na povjerilačkom vijeću Agrokora, kazao je Miljenko Crnjac, šef pregovaračkog tima Udruženja poslodavaca FBiH za pregovore s Agrokorom.Izvanredni povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak sa svojim timom predložio je i na tome je ostalo da se Konzum u BiH podijeli na dva dijela, odnosno dvije kompanije. Dakle, posebno će biti formirana kompanija Mercator, a svoje postojanje nastavit će i Konzum.

Postignut dogovor Konzuma i dobavljača iz BiHNačelno smo postigli dogovor o reprogramu duga Konzuma bh. dobavljačima, ali se još čeka konačna potvrda tog dogovora na povjerilačkom vijeću Agrokora, kazao je za Avaz Miljenko Crnjac, šef pregovaračkog tima Udruženja poslodavaca FBiH za pregovore s Agrokorom.

- Izvanredni povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak sa svojim timom predložio je i na tome je ostalo da se Konzum u BiH podijeli na dva dijela, odnosno dvije kompanije. Dakle, posebno će biti formirana kompanija Mercator, a svoje postojanje nastavit će i Konzum. Kompanija Mercator trebala bi se vratiti na tržište u obimu u kojem je postojala prije nego što ju je kupio Agrokor, a Konzum bi nastavio svoje postojanje u smanjenom obimu i uz obaveznu dokapitalizaciju kompanije iz Zagreba, pojasnio je Crnjac.

Dodao je da bi dokapitalizacija Konzuma išla preko kćerki kompanija Agrokora u BiH i one bi ta potraživanja pretvorile u svoj vlasnički udio.

- U ovakvom scenariju Agrokor bi morao dokapitalizirati Konzum u BiH s još 15 miliona eura. U tom slučaju bi, također, nedostajalo sredstava da bi Konzum bio likvidan i da bi mogao u zakonskom roku izvršavati svoje obaveze prema bh. dobavljačima. To je jedan manji dio dugovanja, točnije oko 34 milijuna KM. Za ta sredstva Konzum bi pojedinačno sa svakim dobavljačem potpisao ugovor za iznos duga koji bi oni sukcesivno vraćali u roku od četiri godine, uz kamatu od 4 posto, istakao je Crnjac za Avaz i dodao da je pregovarački tim UP FBiH prihvatio ovakav prijedlog.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik