600 miliona KM dobiti CBBiH služi da održi konvertibilnost domaće valute

Bez autora
Aug 15 2017

Centralna banka BiH obilježava 20. godišnjicu svog rada. Guverner Senad Softić ističe da naša država već dvije decenije ima stabilnu monetarnu politiku, te da je ne treba mijenjati.Naš primarni cilje je da imamo fiksan devizni kurs domaće valute, odnosno konvertibilne marke, prema evru. Imajući u vidu istorijski kontekst, ekonomski razvoj zemlje, pa i svakodnevne prilike, smatramo da je ovaj model najprimjereniji za naše uslove i da našu monetarnu politiku ne treba mijenjati, poručio je Softić.

600 miliona KM dobiti CBBiH služi da održi konvertibilnost domaće valuteCentralna banka BiH obilježava 20. godišnjicu svog rada. Guverner Senad Softić za TV1 ističe da naša država već dvije decenije ima stabilnu monetarnu politiku, te da je ne treba mijenjati.

"Naš primarni cilje je da imamo fiksan devizni kurs domaće valute, odnosno konvertibilne marke, prema evru. Imajući u vidu istorijski kontekst, ekonomski razvoj zemlje, pa i svakodnevne prilike, smatramo da je ovaj model najprimjereniji za naše uslove i da našu monetarnu politiku ne treba mijenjati", poručio je Softić u Dnevniku TV1.

Upitan o rezervama Centralne banke BiH od oko 600 miliona KM, guverner je potcrtao da se ne radi o višku novca, nego o akumuliranoj dobiti, koju je ova institucija ostvarivala proteklih 20 godina.

"Jedina uloga i funkcija ove akumulirane dobiti jeste da održi konvertibilnost i stabilnost domaće valute u odnosu na evro. Ta akumulirana dobiti nam stvara dovoljno prostora da možemo amortizirati eventualne negative posljedice čak i u dužem vremenskom periodu", pojasnio je Softić.

On je potcrtao da ne postoji scenario po kojem bi Centralna banka BiH mogla da kreditira bilo koga.

"To nam ne dozvoljavaju ni Zakon o Centralnoj banci ni Valutni odbor, koji je na snazi. Dakle, ne postoji scenario po kojem bi Centralna banka BiH mogla da finansira vlade, preduzeća ili banke. Osim toga, ne vidim mogućnost da bismo to mogli raditi, a da ne ugrozimo fiksni kurs domaće valute. Dakle, to nije realna mogućnost", ponovio je guverner Softić, poručivši da monetarna politika BiH nije prepreka ekonomskom razvoju zemlje.

BiH posljednje tri godine bilježi konstantni rast BDP-a, a najnoviji podaci bh. Agencije za statistiku govore da on trenutno iznosti 4, 59 posto. 

"Sve u svemu, imamo relativno stabilnu ekonomsku situaciju", potcrtao je guverner Centralne banke BiH. 
Govoreći o doznakama koje dijaspora šalje u BiH, on je napomenuo da se radi o značajnim sredstvima i da predstavljaju kontinuirane prilive u našu državu. 

"Ako uzmemo period od posljednjih desetak godina, radi se o iznosu od više od 20 milijardi. Učešće tih doznaka u BDP-u je 13 do 15 posto, što nije zanemariv postotak. Međutim, ta sredstva nisu usmjerena na investicije, što bi bilo dobro. Ona samo povećavaju životni standard", rekao je Softić, te dodao da smatra da se nivo doznaka dijaspore neće smanjivati u godinama koje dolaze.

Osvrnuo se i na činjenicu da je aranžman sa MMF-om izostao.  

"Aranžman sa MMF-om dobro je došao za BiH i ne treba da gledati samo kroz kreditni aranžman, posebno što je on u sebi sadržao određene preduslove koje su domaće vlasti trebalo da ispune. Radi se o reformama, za koje su svi saglasni da su nam neophodne. Ciljevi pisma aranžmana sa MMF-om dobro su detektovali ono što je nama neophodno da uradimo - da poboljšamo ambijent, da učinimo fiskalni sektor održivim, te da učinimo finansijski sektor stabilnim. Ostalo je da provedemo uslove koji su dogovoreni. Neki uslovi nisu ispunjeni, pa trenutno imamo zastoj sa aranžmanom, ali ja sam optimista da ćemo vrlo brzo napraviti iskorak u tom smislu", prokomentarisao je Softić. 

On je istakao da je aranžman sa MMF-om mnogo bolja opcija nego zaduživanje kod komercijalnih banaka.

"MMF je puno povoljniji, posebno što ova institucija od nas zahtijeva provođenje određenih reformi. Osim toga, MMF sa sobom povlači i druge finansijske institucije. Ne treba zaboraviti da Svjetska banka, EBRD i druge finansijske institucije značajno učestvuju u finansiranju razvoja BiH", poručio je, između ostalog, guverner Softić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik