Nabavka ogreva u jeku, uz drva najviše se traži pelet

Bez autora
Aug 16 2017

Bez obzira na visoke temperature, građani misle na zimu pa je i u većini mesta nabavka ogreva u jeku. Najtraženiji su ogrevno drvo i pelet. Širom Srbije cene variraju od stovarišta do stovarišta. Neki snabdevači nisu menjali cene, kažu dinar jača pa nema razloga da bude skuplje. Ali ima onih koji su cene ogreva podigli u proseku 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ogrevno drvo ovih dana najviše se traži u južnoj Srbiji. A za kubik u Vranju već treba dati najmanje pet evra više nego zimus. Sada smo uzeli 15 metara, a biće nam potrebno možda još pet do deset, kaže Miodrag Marković iz Vranja. Njegovom sugrađaninu Vladi Veličkoviću, koji ima parno grejanje, potrebno je dvadesetak kubika za zimu. Cena kubika je bila 34 evra, sada po 40 evra, dodaje Veličković.

Nabavka ogreva u jeku, uz drva najviše se traži peletBez obzira na visoke temperature, građani misle na zimu pa je i u većini mesta nabavka ogreva u jeku. Najtraženiji su ogrevno drvo i pelet. Širom Srbije cene variraju od stovarišta do stovarišta. Neki snabdevači nisu menjali cene, kažu dinar jača pa nema razloga da bude skuplje. Ali ima onih koji su cene ogreva podigli u proseku 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ogrevno drvo ovih dana najviše se traži u južnoj Srbiji. A za kubik u Vranju već treba dati najmanje pet evra više nego zimus.

"Sada smo uzeli 15 metara, a biće nam potrebno možda još pet do deset", kaže Miodrag Marković iz Vranja.

Njegovom sugrađaninu Vladi Veličkoviću, koji ima parno grejanje, potrebno je dvadesetak kubika za zimu. "Cena kubika je bila 34 evra, sada po 40 evra", dodaje Veličković.

U Pirotu, velikih nabavki ogreva još nema. Građanima je sada neisplativo, očekuju da će se cene vratiti na majski nivo od 3.500 dinara za kubik.

"Cena drveta je skočila u odnosu na prošlu godinu, kod nas je 5.500, srezanog, cepanog i dotstavljenog kupcu.
Penzioneri obično čekovima plaćaju kada i kako mogu", kaže Dragan Veljković, predstavnik stovarišta u Pirotu.

Na beogradskim stovarištima su uglavnom stare cena ogreva, a ni dobavljači ne traže povećanje. Uz drva najviše se traži pelet. Tona košta od 180 do 200 evra. Oni koji imaju vremena da obilaze stovarišta mogu naći i za 20 evra jeftinije.

"Ovog proleća i leta najbolje prolazi bukva, pelet bukov, a od uglja sušeni vreoci i kovin. Cene su iste, nismo ništa menjali", kaže Nela Radonja, predstavnica stovarišta "Iskra ogrev" Beograd.

Jasna Jovanović, predstavnica stovarišta "Kopaonik ogrev" iz Beograda, ne očekuje povećanje cena pošto je, kako kaže, vrlo stabilno na tržištu, a i kurs evra je u padu. 

Gotovo svi snabdevači daju i na rate, povoljnije teško da će biti, a i ogrev nije lako obezbediti zimi.

Mokra drva i sirov ugalj slabije greju, tako da je dobro nabaviti ogrev leti, jer ne samo da je jeftiniji već ima i doljno vremena da se osuši i obezbedi kvalitetnije grejanje.

Stovarišta su dobro snabdevena, ima i domaćeg i uvoznog uglja. Ako se kolubarski i kostolački ugalj kupuje u rudniku, cene su dvostruko niže jer nisu menjane već četiri godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik