Tabaković: JP Morgan trguje dinarskim obveznicama

Bez autora
Aug 16 2017

Banka JP Morgan uvrstila je dinarske obveznice na listu hartija od vrednosti kojima će trgovati, a i sama je u avgustu kupila dinarske hartije, saopštila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.Od juče je JP Morgan uvrstila dinarsku hartiju na listu onih kojima će trgovati preporučujući je investitorima, a sami su prvi put 11. avgista ove godine bili kupci naše dinarske hartije, rekla je Tabaković na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen avgustovski Izveštaj NBS o inflaciji.

Tabaković: JP Morgan trguje dinarskim obveznicamaBanka JP Morgan uvrstila je dinarske obveznice na listu hartija od vrednosti kojima će trgovati, a i sama je u avgustu kupila dinarske hartije, saopštila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

„Od juče je JP Morgan uvrstila dinarsku hartiju na listu onih kojima će trgovati preporučujući je investitorima, a sami su prvi put 11. avgista ove godine bili kupci naše dinarske hartije”, rekla je Tabaković na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen avgustovski Izveštaj NBS o inflaciji.

To, prema njenim rečima, slikovito govori da se sav trud i rad NBS u prethodnih pet godina efektuirao u rezultatima, koje će građani osećati svakog dana sve više i više.  (Tanjug)
 
Tabaković: Očuvaćemo cenovnu i finansijsku stabilnost i ubuduće

Narodna banka Srbije će koristiti sve raspoložive instrumente da postignutu cenovnu i finansijsku stabilnost očuva u narednom periodu, kao što je to činila u minulih pet godina i da doprinese privrednom rastu i očuvanju standarda stanovništva, poručila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabaković se, na prezentaciji avgustovskog Izveštaja o inflaciji u Narodnoj banci Srbije, u kratkim crtama osvrnula na rezultate centralne banke ostvarene u proteklih pet godina, ističući da je inflacija u tom periodu ostala niska, stabilna i predvidiva.

„Po ostvarenoj stabilnosti cena Srbija je sada uporediva s drugim evropskim zemljama - od početka ove godine inflacija se kreće u granicama novog, nižeg cilja, i u julu iznosi 3,2 odsto međugodišnje”, rekla je Tabaković.

Podsetila je da su kamate na kredite privredi, stanovništvu, i na zaduživanje države znatno snižene, što je doprinelo većem raspoloživom dohotku, rastu kreditne i ekonomske aktivnosti i uspešnijoj fiskalnoj konsolidaciji.

„Kamatne stope na nove dinarske kredite privredi i stanovništvu smanjene su tokom prethodne četiri godine za preko 10 procentnih poena”, navela je guverner, precizirajući da su kamate na evroindeksirane kredite oborene za 3,5 procentnih poena za privredu i za 3,8 procentnih poena za stanovništvo.

Kamatne stope na dinarske državne hartije su smanjene za preko 7,0 procentnih poena, u zavisnosti od ročnosti.
Bitno niže kamatne stope, ubrzanje ekonomske aktivnosti i oporavak tržišta rada, kako je dodala, uticali su na rast tražnje za kreditima, pri čemu je samo ove godine međugodišnji rast kredita ubrzan dostižući u junu 4,5 procenata, a kad se isključe efekti otpisa problematičnih kredita, onda je taj rast čak 6,7 procenata.

Tabaković je među značajne rezultate NBS u proteklih pet godina svrstala i očuvanje stabilnosti kursa dinara, čemu su doprinele pravovremene intervencije centralne banke na međubankarskom deviznom tržištu.

„U poslednjih pet godina, zaključno s julom, intervencijama na deviznom tržištu ukupno je neto prodato 765 miliona evra, uz nominalnu deprecijaciju dinara prema evru od 1,5 odsto. To je osetno manje od 5,7 milijardi evra neto prodaje u pet godina pre toga, kada je nominalna deprecijacija dinara iznosila 33,2 procenta”, istakla je guverner.

Bruto devizne rezerve zemlje su, kako je dodala, održane na adekvatnom nivou, dok su u neto iznosu povećane sa 6,6 milijardi evra krajem 2012. na 8,4 milijarde evra na kraju 2016. godine.

Tabaković je predočila da se poverenje u dinar postepeno vraća, o čemu svedoči podatak da je učešće dinarskih kredita kod stanovništva povećano sa 35 posto krajem 2012. godine na sadašnjih gotovo 50 posto, a istovremeno je poraslo i učešće dinarskih depozita u ukupnim depozitima sa ispod 20 procenata na oko 30 odsto.

Prema njenim rečima, očuvanje cenovne i finansijske stabilnosti odrazilo se i na poboljšanje kreditnog rejtinga zemlje, na bolje mesto Srbije na Duing biznis listi, kao i na rast stranih direktnih investicija, koji je u prethodne dve godine iznosio po 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda i bio više nego dovoljan da pokrije deficit tekućeg računa platnog bilansa.

Ekonomista i član Saveta guvernera Stojan Stamenković, koji je prisustvovao prezentaciji izveštaja o inflaciji u NBS, ocenio je da pad u građevinskom sektoru od pet odsto u drugom kvartalu i slabiji rast investicija za 1,3 odsto mogu negativno da utiču na projektovani rast BDP-a od 3,0 procenta u 2017.godini.

On je rekao da za BDP nisu važne investicije za lepotu života, i one koje se najavljuju, već one koje će uticati na privredi rast.

Guverner NBS Jorgovanka Tabakoviće je na to odgovorila da se ne radi o investicijama za lepotu života već da grad bude uredan i da bude turistički atraktivan, jer rast turizma utiče i na bruto domaći proizvod.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik