Oko 2.500 penzionera ne podiže svoju penziju

Bez autora
Aug 17 2017

Penzioner Nikola Đ. iz Beograda ima 89 godina. Pre otprilike 11 meseci prvi put je ovlastio sina da u njegovo ime preuzima penziju. Na takav potez se, kako kaže, odlučio jer ga zdravlje više ne služi, ali ga sada čeka novi problem.Pita se da li može da produži ovakvu vrstu ovlašćenja, posebno zato što mu za nekoliko nedelja ističe „ugovor”, a sin mu ovog meseca nije u zemlji. Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje podsećaju korisnike da je njihova obaveza da 30 dana pre isteka roka važenja fondu dostave novo ovlašćenje ili produže postojeće.

Oko 2.500 penzionera ne podiže svoju penzijuPenzioner Nikola Đ. iz Beograda ima 89 godina. Pre otprilike 11 meseci prvi put je ovlastio sina da u njegovo ime preuzima penziju. Na takav potez se, kako kaže, odlučio jer ga zdravlje više ne služi, ali ga sada čeka novi problem.

Pita se da li može da produži ovakvu vrstu ovlašćenja, posebno zato što mu za nekoliko nedelja ističe „ugovor”, a sin mu ovog meseca nije u zemlji. Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje podsećaju korisnike da je njihova obaveza da 30 dana pre isteka roka važenja fondu dostave novo ovlašćenje ili produže postojeće.

– Iznosi koji pripadaju penzioneru se isplaćuju prema mestu prebivališta ovlašćene osobe najduže 12 meseci od dana izdavanja ovlašćenja. Ukoliko penzioner ne obavesti fond na vreme, posle isteka roka važenja ovlašćenja, a prema podacima kojima raspolaže, fond će isplaćivati penziju na kućnu adresu penzionera pod uslovom da on živi u Srbiji. Ukoliko fond nema podatke o adresi penzionera u Srbiji, privremeno će mu obustaviti isplatu penzije – objašnjavaju u Fondu PIO.

Bez obzira na to da li sa tekućeg računa, šaltera pošte, ili kod kuće, penzije po pravilu podižu sami penzioneri. Ipak, ukoliko korisnik penzije iz nekog razloga ne može sam da podiže svoj ček, onda može da ovlasti i drugo lice da u njegovo ime prima penziju. Nadležni napominju da to mahom čine nepokretne ili teško pokretne stare osobe. Ovlašćenja daju i penzioneri koji često odlaze u inostranstvo, bilo u posetu deci, rođacima ili na povremeni i privremeni rad.

– U Srbiji trenutno 2.458 korisnika prima penziju preko ovlašćenih osoba. Ovlašćenje važi najduže 12 meseci od dana njegovog izdavanja, ali može da se produži – napominju u Fondu PIO.

Ako penzioner hoće da drugo lice u njegovo ime podiže ili prima penziju, neophodno je da dostavi ovlašćenje overeno kod javnog beležnika notara ili u Fondu PIO, ali i dokaz o prebivalištu ovlašćenog. Nadležni napominju i da je overa ovlašćenja u fondu besplatna, a obavezno je prisustvo korisnika penzije i osobe koja se ovlašćuje za prijem.

Ovlašćenje mora da sadrži ime i prezime, JMBG, broj lične karte i adresu penzionera, a isto to važi i za ovlašćenu osobu. Mora da postoji overena saglasnost penzionera da ovlašćeno lice prima penziju u njegovo ime, način isplate, broj tekućeg računa i naziv banke.

I penzioner i ovlašćeni imaju obavezu da fondu prijave svaku promenu koja je od uticaja na ostvarenje prava i obima korišćenja penzijskog osiguranja kao što su, na primer, statusne promene u vezi sa kojima se dostavlja uverenje o životu, izvod iz matične knjige venčanih, umrlih, promene imena, prezimena, adrese, prebivališta...

U svakom trenutku moguć opoziv

Penzioneri treba da znaju da ovlašćenje dato nekom da u njihovo ime podiže penziju mogu u svakom trenutku opozvati. U tom slučaju imaju obavezu da Fondu PIO dostave izjavu o opozivu ovlašćenja i da se izjasne o daljem načinu isplate. U slučaju da nakon isteka jednogodišnjeg roka važenja penzioner ne želi da produži ovlašćenje licu koje mu je prethodno podizalo penziju, mora 30 dana pre isteka ovlašćenja obavestiti fond o daljem načinu isplate.

Isplata i preko računa doma za stare

Ako je penzioner smešten u domu za stare, bez obzira na to da li je državni ili privatni, ili odluči da tamo ode, Fond PIO na račun te ustanove uplaćuje penziju. Korisnik penzije pritom nema nikakve troškove isplate, podsećaju u Fondu PIO.

– Posle dobijanja rešenja o ostvarenom pravu na penziju, uz popunjen obrazac zahteva za isplatu na teritoriji Srbije, fondu je potrebno dostaviti i rešenje nadležne ustanove kojim se utvrđuje isplata ostvarenog prava na račun ustanove – navode u fondu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik