Zadruga protiv nakupaca

Bez autora
Aug 17 2017

Dok prikupljaju papire za registraciju prve Zemljoradničke zadruge u Pomoravskom okrugu, koja će uskoro početi s radom, žitelji Drenovca kod Paraćina, traže potencijalne kupce. Meštani ovog sela poznatog po proizvodnji paprike uređuju prostorije gde će smestiti zadrugu, u kojoj planiraju otkup i plasman voća, povrća i stoke, pre svega tovljenih svinja. Vršilac dužnosti nove zadruge Dragiša Obradović kaže da je u planu i izgradnja prerađivačkih kapaciteta i hladnjače, zašto će zadrugari konkurisati kod nadležnog ministarstva za sredstva. Ostvarili smo kontakte sa Mesnom industrijom "Mitros" iz Sremske Mitrovice, koju vode biznismeni iz Austrije. Oni su posetili mini farme tovljenih svinja na ovom području i zadovoljni su kvalitetom i količinom koja se nudi i spremni su da vrše otkup preko zadruge u Drenovcu, tvrdi Obradović.

Zadruga protiv nakupacaDok prikupljaju papire za registraciju prve Zemljoradničke zadruge u Pomoravskom okrugu, koja će uskoro početi s radom, žitelji Drenovca kod Paraćina, traže potencijalne kupce. Meštani ovog sela poznatog po proizvodnji paprike uređuju prostorije gde će smestiti zadrugu, u kojoj planiraju otkup i plasman voća, povrća i stoke, pre svega tovljenih svinja.

Vršilac dužnosti nove zadruge Dragiša Obradović kaže da je u planu i izgradnja prerađivačkih kapaciteta i hladnjače, zašto će zadrugari konkurisati kod nadležnog ministarstva za sredstva.

- Ostvarili smo kontakte sa Mesnom industrijom "Mitros" iz Sremske Mitrovice, koju vode biznismeni iz Austrije. Oni su posetili mini farme tovljenih svinja na ovom području i zadovoljni su kvalitetom i količinom koja se nudi i spremni su da vrše otkup preko zadruge u Drenovcu - tvrdi Obradović.

Poljoprivredni stručnjaci tvrde da bez zadruga jedino dobro prolaze nakupci, prekupci i drugi mešetari, koji koriste težak položaj poljoprivrednika. Kako ističu, zadruge su izvanredne institucije u borbi protiv sive ekonomije i potencijal za oživljavanje poljoprivredne proizvodnje.

- Zadruge obezbeđuju sigurnu egzistenciju lokalnom stanovništvu koje se bavi poljoprivredom, mladi bi ostajali na selu, lakše bi se dolazilo do donacija, kredita a i povećao bi se obim poljoprivredne proizvodnje kome teži država.

Očekuju hektare

Zadruga će raditi u zgradi bivše Zemljoradničke zadruge, koja je vraćena vlasnicima, a oni su je dali novoj zadruzi na korišćenje na deset godina uz obavezu da je zadrugari obnove i održavaju. Zadrugari se nadaju da će im i država dati na korišćenje oko 40 hektara zemljišta, nekadašnje zadruge sa ekonomijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik