Kroz mobilne timove zaposlit ćemo 1.000 osoba

Bez autora
Aug 20 2017

U septembru počinju novi projekti Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, a to je uvođenje „Mobilnih timova“ za evidentiranje u Općini Ilijaš i zapošljavanje 1.000 mladih osoba u Kantonu Sarajevo. Cilj formiranja mobilnih timova je evidentiranje bolesnih, nezaposlenih osoba koji žive po ruralnim područjima općine Ilijaš, a prva ekipa mobilnog tima na teren će biti upućena početkom septembra. Projektom "Mobilni tim" je planirano da uposlenici JU "Službe za zapošljavanje KS" Sarajevo prilikom obilaska terena, borave u mjesnim zajednicama i omoguće nezaposlenima koji su bolesni i u stanju materijalne potrebe da se evidentiraju na Službu i ispune zakonsku obavezu redovne prijave na biro. S obzirom na to da je općina Ilijaš jedna od najrazuđenijih u KS-u, menadžment Službe je odlučio da Projekt krene iz Ilijaša, a u narednom periodu planirano je da se proširi na sve općine u Kantonu Sarajevo.

Kroz mobilne timove zaposlit ćemo 1.000 osobaU septembru počinju novi projekti Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, a to je uvođenje „Mobilnih timova“ za evidentiranje u Općini Ilijaš i zapošljavanje 1.000 mladih osoba u Kantonu Sarajevo.

Cilj formiranja mobilnih timova je evidentiranje bolesnih, nezaposlenih osoba koji žive po ruralnim područjima općine Ilijaš, a prva ekipa mobilnog tima na teren će biti upućena početkom septembra.

Projektom "Mobilni tim" je planirano da uposlenici JU "Službe za zapošljavanje KS" Sarajevo prilikom obilaska terena, borave u mjesnim zajednicama i omoguće nezaposlenima koji su bolesni i u stanju materijalne potrebe da se evidentiraju na Službu i ispune zakonsku obavezu redovne prijave na biro.

S obzirom na to da je općina Ilijaš jedna od najrazuđenijih u KS-u, menadžment Službe je odlučio da Projekt krene iz Ilijaša, a u narednom periodu planirano je da se proširi na sve općine u Kantonu Sarajevo.

Nezaposlene osobe koje su bolesne, teško pokretne, kao i domaćinstva koja broje više nezaposlenih osoba, imat će mogućnost da se u mjesnoj zajednici evidentiraju, saopćeno je iz Službe za zapošljavanje KS.

"Ovaj način rada olakšat će nezaposlenim licima prijavu, a ukinut će dosadašnju praksu plaćanje autobuske karte i čekanja u redovima" kazao je Midhat Osmanbegović, direktor JU Služba za zapošljavanje KS tokom sastanka s načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem.

Osim komuniciranja nezaposlene osobe moći će izvršiti redovno prijavljivanje na evidenciju, ali i dobiti potvrde kojima regulišu svoj status.

JU Služba za zapošljavanje KS planira uskoro implementirati Program zapošljavanja 300 osoba koji prvi put stiču radno iskustvo, a vrlo je vjerovatno da će zahvaljujući Službi 1.000 mladih nezaposlenih osoba do kraja godine dobiti šansu da zasnuju prvi radni odnos.

"U pripremi je i Program za angažman 150 mladih nezaposlenih osoba na godinu dana za asistente na fakultetima Univerzitetu u Sarajevu. Ovim projektom će se rasteretiti fondovi Univerziteta koji su uvijek ograničeni, a značajno će se pomoći univerzitetskoj zajednici koja je jedna od najvažnijih nosilaca razvoja društva" kazao je Osmanbegović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik