Počela montaža vjetroagregata na VE Mesihovina

Bez autora
Aug 20 2017

Tomislavgrad bi koncem ove godine trebao dobiti svoju prvu vjetroelektranu koja će se prostirati na dužini od 22 kilometra. Riječ je o prvom energetskom projektu vjetroenergije u Bosni i Hercegovini koji nosi naziv VE Mesihovina. Prema informacijama iz Elektroprivrede HZ HB, koja je investitor ovog projekta vrijednog oko 81 milion eura, u toku izgradnja temelja za vjetroagregate, izgradnja kanala za polaganje interne kabelske mreže i polaganje kabela između vjetroagregata. Također, vrši se prevoz komponenti vjetroagregata te su ovih dana započeli radovi na montaži prvih vjetroagregata. Vjetroelektrana (VE) Mesihovina nalazi se u centralnom dijelu općine Tomislavgrad. Imat će 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3-108 ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh, navode iz EP HZ HB. Uz prosječnu potrošnju kućanstva od 6000 kWh/g VE Mesihovina moći će opskrbiti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava.

Počela montaža vjetroagregata na VE MesihovinaTomislavgrad bi koncem ove godine trebao dobiti svoju prvu vjetroelektranu koja će se prostirati na dužini od 22 kilometra.

Riječ je o prvom energetskom projektu vjetroenergije u Bosni i Hercegovini koji nosi naziv VE Mesihovina.

Prema informacijama iz Elektroprivrede HZ HB, koja je investitor ovog projekta vrijednog oko 81 milion eura, u toku izgradnja temelja za vjetroagregate, izgradnja kanala za polaganje interne kabelske mreže i polaganje kabela između vjetroagregata.

Također, vrši se prevoz komponenti vjetroagregata te su ovih dana započeli radovi na montaži prvih vjetroagregata.

“Vjetroelektrana (VE) Mesihovina nalazi se u centralnom dijelu općine Tomislavgrad. Imat će 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3-108 ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh”, navode iz EP HZ HB.

Uz prosječnu potrošnju kućanstva od 6000 kWh/g VE Mesihovina moći će opskrbiti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava.

Završetak radova i puštanje u pogon VE Mesihovina očekuje se krajem 2017.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik