Milionski kredit za vještački snijeg na Jahorini

Bez autora
Aug 20 2017

Olimpijski centar "Jahorina" planira da uzme dugoročni kredit u iznosu od 10,3 miliona maraka za izgradnju novih sadržaja koji bi popravili imidž skijaškog centra i poslovanje preduzeća. Investicija je objelodanjena u prijedlogu plana poslovanja Olimpijskog centra "Jahorina" za 2017. godinu o kojem će odlučivati Skupština akcionara na vanrednoj sjednici zakazanoj za 31. avgust. Punu funkcionalnost Olimpijskog centra "Jahorina", navedeno je u planovima, moguće je ostvariti produženjem skijaške sezone i povećanjem bezbjednosti korisnika zbog čega je potrebno hitno investirati u uređenje ski-staza i izgradnju sistema za vještačko osnježavanje. Upravo bi najveći dio novca, sedam miliona maraka, trebalo da bude uložen u sistem za vještačko osnježavanje. Plan je da tim sistemom bude pokriveno cijelo skijalište od Poljica od Prače i da na taj način bude postignuta maksimalna funkcionalnost ski-centra.

Milionski kredit za vještački snijeg na JahoriniOlimpijski centar "Jahorina" planira da uzme dugoročni kredit u iznosu od 10,3 miliona maraka za izgradnju novih sadržaja koji bi popravili imidž skijaškog centra i poslovanje preduzeća.

Investicija je objelodanjena u prijedlogu plana poslovanja Olimpijskog centra "Jahorina" za 2017. godinu o kojem će odlučivati Skupština akcionara na vanrednoj sjednici zakazanoj za 31. avgust.

Punu funkcionalnost Olimpijskog centra "Jahorina", navedeno je u planovima, moguće je ostvariti produženjem skijaške sezone i povećanjem bezbjednosti korisnika zbog čega je potrebno hitno investirati u uređenje ski-staza i izgradnju sistema za vještačko osnježavanje. Upravo bi najveći dio novca, sedam miliona maraka, trebalo da bude uložen u sistem za vještačko osnježavanje. Plan je da tim sistemom bude pokriveno cijelo skijalište od Poljica od Prače i da na taj način bude postignuta maksimalna funkcionalnost ski-centra.

U uređenje staza bi, ako predloženi plan dobije podršku akcionara, trebalo biti uloženo 800.000 KM što je preduslov za izgradnju sistema vještačkog osnježavanja i podizanje vjetroustava. Pored toga, planirano je ulaganje u uređenje hotela "Bistrica" i izgradnju ljetnih sadržaja poput adrenalinskog parka i teretane na otvorenom čime bi bio proširen i unapređen kvalitet usluga.

Investiranje bi, kako je navedeno u planskom dokumentu, pozitivno uticalo i na poslovni ambijent i privredni razvoj lokalnih samouprava, promovisalo autohtoni turistički proizvod, uticalo na životni standard stanovništva, a samim tim bi bila podstaknuta nova ulaganja u infrastrukturu.

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnajić, koji je nedavno došao na njegovo čelo, kazao je da su "Skijališta Srbije", kojima je ranije upravljao, prije deset godina bila u sličnoj situaciji u kojoj je sada "Jahorina".

- Na Jahorini postoje odlični uslovi za skijanje, blizu je aerodrom i veliki grad. Ovo je skijaška regija. Jahorina ima dobre staze i hotele, nove šestosjede, ali joj nedostaje sistem za vještačko osnježavanje i zato planiramo da uzmemo kredit. Kada investiramo u sistem za osnježavanje i uredimo sve zacrtano sezona na Jahorini umjesto 60 trajaće 130 dana. Samim tim biće povećani naši prihodi i omogućeno pozitivno poslovanje, a Jahorina će se vratiti na mapu evropskih zimskih centara gdje joj je mjesto - kaže Ljevnajić i naglašava da ne bi preuzeo upravljanje Olimpijskim centrom da u Jahorini ne vidi potencijal, ističući da je on veći nego kod svih ski-centara u regionu.

Gluhaković

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković kaže da nije upoznat sa planiranim zaduženjem Olimpijskog centra "Jahorina".

- Vjerovatno će nas menadžment uskoro upoznati sa tim. Vlada će podržati sve što će doprinijeti oživljavanju ovog preduzeća - kazao je Gluhaković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik