Inovacije i obrazovanje pokretači rasta i razvoja Srbije

Bez autora
Aug 20 2017

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je danas međunarodnu konferenciju „Editovanje genoma: biomedicinske i etičke perspektive“ koju zajednički organizuju Centar za bioetičke studije (CBS) iz Beograda, Hejstings centar (The Hastings Center) iz Njujorka i Medicinski fakultet Univerziteta u Njujorku (New York University). Brnabić je ukazala na to da današnja Konferencija okuplja svetske stručnjake i naučnike koji će razgovarati ne samo o tehnnologiji, već i o tome kako ona utiče na različite sfere našeg života, naglasivši da je uloga Vlade da kreira obrazovni sistem koji će mladima u Srbiji omogućiti da razvijaju kritičko i analitičko razmišljanje, istovremeno ohrabrujući dijalog iz kojeg će proisteći najbolja rešenja. Upravo to promoviše današnja Konferencija, time što na njoj stručnjaci razgovaraju o tome kako socijalna pravda, moral i etika utiču na tehnologiju koja se sve brže razvija i utiče na život svakoga od nas, istakla je ona.

Inovacije i obrazovanje pokretači rasta i razvoja SrbijePredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je danas međunarodnu konferenciju „Editovanje genoma: biomedicinske i etičke perspektive“ koju zajednički organizuju Centar za bioetičke studije (CBS) iz Beograda, Hejstings centar (The Hastings Center) iz Njujorka i Medicinski fakultet Univerziteta u Njujorku (New York University).

Brnabić je ukazala na to da današnja Konferencija okuplja svetske stručnjake i naučnike koji će razgovarati ne samo o tehnnologiji, već i o tome kako ona utiče na različite sfere našeg života, naglasivši da je uloga Vlade da kreira obrazovni sistem koji će mladima u Srbiji omogućiti da razvijaju kritičko i analitičko razmišljanje, istovremeno ohrabrujući dijalog iz kojeg će proisteći najbolja rešenja.

Upravo to promoviše današnja Konferencija, time što na njoj stručnjaci razgovaraju o tome kako socijalna pravda, moral i etika utiču na tehnologiju koja se sve brže razvija i utiče na život svakoga od nas, istakla je ona.

Konstatujući da je sučeljavanje različitih ideja i mišljenja obeležje snažnog ekosistema koji podstiče inovacije, predsednica Vlade je naglasila da su Beograd i ostali gradovi u Srbiji uvek negovali takav način razmišljanja.

Obrazovanje i inovacije najvažniji su prioriteti Vlade Srbije jer oni predstavljaju ključne pokretače našeg rasta i razvoja, rekla je Brnabić obraćajući se svetski priznatim stručnjacima i naučnicima koji učestvuju u radu skupa.

Govoreći o ubrzanju našeg rasta, predsednica Vlade naglasila je da oslanjanje na tradicionalne sektore razvoja nije dovoljno, već da kao društvo aktivno moramo tražiti načine da naše mlade pripremimo za budućnost.

U uslovima stalnih promena koje globalizacija nameće svim zemljama, a posebno onima koje imaju relativno malu populaciju, Srbija se mora pripremiti za promene tako što će im ići u susret. Poslovi budućnosti zahtevaće od naše radne snage da razume to kako tehnologija i inovacije utiču na naš svakodnevni život, počev od toga šta jedemo, do toga kako se lečimo, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da Vlada ima odlučujuću ulogu u stvaranju podsticajnog ekosistema za razvoj inovacija i snažno podržava oblast istraživanja i razvoja u inovacionim kompanijama koje za naše građane rade na kreiranju poslova budućnosti.

Podsećam vas na to da je Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije samo prošle godine izdvojio finansijsku pomoć od tri miliona evra institucijama i kompanijama koje se bave istraživanjem i razvojem, što im je omogućilo da uvećaju svoje prihode za više od 50 odsto, a izvoz pet puta, naglasila je predsednica Vlade i dodala da je to kreiralo dodatnu vrednost našoj ekonomiji i stvorilo nove poslove budućnosti za naše mlade.

Namera ove Vlade je da promoviše Srbiju kao centar naprednih inovacija u regionu, zaključila je predsednica Vlade u obraćanju i naglasila da je održavanje današnje konferencije u Srbiji odlučan korak u pravom smeru. Ona je navela da je Vlada pokrenula jedinstveni projekat „Centar za istraživanje matičnih ćelija“ u Kragujevcu koji je prvi centar te vrste u ovom delu Evrope i da na tu činjenicu svi treba da budemo ponosni.

Brnabić je posebno naglasila da je ponosna na to što je naša zemlja danas domaćin vrhunskim svetskim stručnjacima i naučnicima, dodajući da očekuje da Srbija ponovo bude domaćin ovako značajnih skupova i da se tako šalje poruka o modernoj Srbiji, koja je već deo savremenog sveta koji se ubrzano menja i razvija.

Međunarodna konferencija „Editovanje genoma: biomedicinske i etičke perspektive“, jedan je od najvažnijih bioetičkih događaja u svetu u ovoj godini, na kojem učestvuju neka od najuglednijih imena u svetu nauke i filozofije.

Svetski priznati naučnici i stručnjaci će, između ostalog, razgovarati i o tome da li editovanje gena vodi iskorenjivanju brojnih bolesti (genetičke bolesti, maligniteti, HIV/AIDS) ili može da sklizne ka neželjenim oblicima genetičkog inženjeringa.

Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO) imenovala je Centar za bioetičke studije iz Beograda (CBS) za sedište Unesko Katedre za bioetiku za Evropu, dok je Univerzitet u Kembridžu pri CBS formirao Kembridž radnu grupu za bioetičku edukaciju.

U prethodne četiri godine CBS je organizovao dve velike međunarodne konferencije: 2013. godine u saradnji sa Oksfordom i 2015. godine u saradnji sa Hejstings centrom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik