Loša dinamika radova na deonici autoputa od Obrenovca do Uba

Bez autora
Aug 20 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je danas sa timom inženjera bila u vanrednom obilasku Koridora 11 na deonici od Obrenovca do Uba, i tom prilikom utvrdila da radovi kasne.Razlog nenajavljene kontrole radova na ovoj deonici dugoj 26,2 kilometra bila je provera u kojoj meri izvođač radova, kineska kompanija “Šandong” i domaće firme koje rade kao podizvođači, ispunjavaju obaveze. Mihajlović je tim povodom naglasila da je obišla kompletnu deonicu od Uba do Obrenovca, i da je veoma razočarana dinamikom radova izvođača radova kineske kompanije “Šangdong”, brojem radnika i mašina na gradilištu.

Loša dinamika radova na deonici autoputa od Obrenovca do UbaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je danas sa timom inženjera bila u vanrednom obilasku Koridora 11 na deonici od Obrenovca do Uba, i tom prilikom utvrdila da radovi kasne.

Razlog nenajavljene kontrole radova na ovoj deonici dugoj 26,2 kilometra bila je provera u kojoj meri izvođač radova, kineska kompanija “Šandong” i domaće firme koje rade kao podizvođači, ispunjavaju obaveze.

Mihajlović je tim povodom naglasila da je obišla kompletnu deonicu od Uba do Obrenovca, i da je veoma razočarana dinamikom radova izvođača radova kineske kompanije “Šangdong”, brojem radnika i mašina na gradilištu.

Na ovoj deonici bilo je radnika koje sam na prste ruke mogla da izbrojim! A obaveza je da se radnim danima i subotom radi od 7 do 19, a nedeljom od 7 do 13 sati. Nedopustivo je da se ugovor ne poštuje, a on mora biti svetinja, upozorila je ona.

Država je, kako je naglasila, obezbedila sve što je bilo potrebno da bi se posao završio, od svih dozvola do novca kako bi deonica bila završena u roku, u novembru ove godine.

Ovakvim odnosom kineske kompanije i domaćih firmi koje rade kao podizvođači ne mogu da budu zadovoljni ni Vlada Srbije, ni kineski ambasador, ni Kina kao naš veliki partner u oblasti infrastrukture, istakla je Mihajlović i dodala da je izvođaču već dat “notice to correct” to jest opomena pred raskid.

Podsetivši na to da Srbija ima odličnu saradnju sa velikim brojem kineskih kompanija sa kojima radi na infrastrukturnim projektima trenutno vrednim 2,5 milijardi, a kada se završe svi pregovori čak 6 milijardi dolara, ona je rekla da jedini problem postoji sa firmom koja radi dve deonice na Koridoru 11.

Deonica od Obrenovca do Uba je neuporedivo lakša od one na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri. Tamo ljudi rade i noću da bi završili posao. Ako u Grdelici mogu da rade dan i noć, onda je sramotno da ih ovde ni danju nema. Oni koji ne rade kvalitetno i koji kasne, sigurno neće više dobijati posao koji finansira država, poručila je Mihajlović.

Ona je upozorila na to da neće tolerisati ovakve propuste i najavila da će praksu nenajavljenih obilazaka gradilišta nastaviti do kraja građevinske sezone.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik