Infrastrukturni projekti u Srbiji vredni 16 milijardi evra

Bez autora
Aug 20 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je danas da interes građana mora da bude iznad interesa bilo koje politike i da je zato važno da se zemlje zapadnog Balkana povezuju. Mihajlović je rekla da je cilj Srbije da igradi što više autoputeva jer predstavlja najkraću rutu između istoka i zapada. Naša zemlja je pokazala da joj je cilj ne samo da bude faktor stabilnosti, već i zemlja koja će se povezivati sa regionom, jer je to u interesu svih država zapadnog Balkana , a to je i dogovor sa partnerima iz Evropske unije, naglasila je ona. Govoreći o izgradnji takozvanog „autoputa mira“ Niš-Merdare-Priština, Mihajlović je rekla da je u pitanju ogroman projekat, ekonomski održiv i od velikog značaja.

Infrastrukturni projekti u Srbiji vredni 16 milijardi evraPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je danas da interes građana mora da bude iznad interesa bilo koje politike i da je zato važno da se zemlje zapadnog Balkana povezuju.

Mihajlović je gostujući na Televiziji N1 rekla da je cilj Srbije da igradi što više autoputeva jer predstavlja najkraću rutu između istoka i zapada.

Naša zemlja je pokazala da joj je cilj ne samo da bude faktor stabilnosti, već i zemlja koja će se povezivati sa regionom, jer je to u interesu svih država zapadnog Balkana , a to je i dogovor sa partnerima iz Evropske unije, naglasila je ona

Govoreći o izgradnji takozvanog „autoputa mira“ Niš-Merdare-Priština, Mihajlović je rekla da je u pitanju ogroman projekat, ekonomski održiv i od velikog značaja.

Ukupna vrednost projekta je oko 850 miliona evra, završavamo projektno-tehničku dokumentaciju za prvu deonicu Niš-Pločnik vrednu 200 miliona evra i očekujem da radovi započnu u drugoj polovini 2018. godine, precizirala je ona.

Samit u Trstu je, kako je istakla,pokazao da je interes i Evropske unije da se region povezuje, pri čemi je podrška Nemačke kao i ostalih zemalja EU veoma važna.

Komentarišući odnose u Bosni i Hercegovini u vezi sa nepotpisivanjem ugovora o transportnoj zajednici, Mihajlović je izjavila da političari u BiH moraju da stave interes građana i zemlje iznad svih problema, a da su zemlje regiona tu da pomognu i podrže realizaciju projekata.

Svi imamo benefite od realizacije ovih projekata. Ne prihvatam da je Republika Srpska jedini krivac i pozivam kolege iz BiH da sednu i razgovaraju, jer bi bila velika šteta da se odugovlači sa realizacijom ugovora o transportnoj zajednici, izjavila je ona.

Takođe je ukazala i na to da se u poslednje tri godine pregovara sa Evropskom unijom i zemljama regiona da se napravi jedan granični prelaz između susednih zemalja kako bi se sprečilo višesatno čekanje vozova na granicama i uspostavilo bolje povezivanje regiona.

Mihajlović je ukazala i na to da je vrednost svih infrastrukturnih projekata koji se trenutno realizuju u Srbiji 16 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik