Suša usijala regionalne berze struje

Bez autora
Aug 20 2017

Suša ugrožava rad hidroelektrana, pa je potražnja struje u jugoistočnoj Evropi mnogo veća od ponude, što je usijalo regionalne berze. Manjak je od početka godine veleprodajne cene struje u proseku uvećao do 30 odsto, a ovog meseca megavat-sat je poskupeo čak 100 odsto. Iz EPS-a i Elektromreže poručuju da i pored suše i remonta obezbeđuju dovoljno struje. Srbija trećinu struje dobija iz hidroelektrana, ali rad većine drugih elektroprivreda na jugu Balkana zavisi od hidrološke situacije, pa zbog sušnog perioda imaju krize u snabdevanju, što je uzdrmalo i regionalno tržište energije. Veleprodajne cene struje na berzama konstantno rastu. Više su od deset do 15 evra u proseku nego što je bilo u istom periodu prošle godine. Dok u avgustu imamo situaciju da je cena praktično dvostruko povećana, sa 32,3 evra je otišla prosečno na 64 evra po megavat-satu, ističe Miloš Mladenović, direktor Srpske berze struje.

Suša usijala regionalne berze strujeSuša ugrožava rad hidroelektrana, pa je potražnja struje u jugoistočnoj Evropi mnogo veća od ponude, što je usijalo regionalne berze. Manjak je od početka godine veleprodajne cene struje u proseku uvećao do 30 odsto, a ovog meseca megavat-sat je poskupeo čak 100 odsto. Iz EPS-a i Elektromreže poručuju da i pored suše i remonta obezbeđuju dovoljno struje.

Srbija trećinu struje dobija iz hidroelektrana, ali rad većine drugih elektroprivreda na jugu Balkana zavisi od hidrološke situacije, pa zbog sušnog perioda imaju krize u snabdevanju, što je uzdrmalo i regionalno tržište energije. Veleprodajne cene struje na berzama konstantno rastu.

"Više su od deset do 15 evra u proseku nego što je bilo u istom periodu prošle godine. Dok u avgustu imamo situaciju da je cena praktično dvostruko povećana, sa 32,3 evra je otišla prosečno na 64 evra po megavat-satu", ističe Miloš Mladenović, direktor Srpske berze struje.

Iako su u toku remonti dalekovoda, srpski prenosni sistem je stabilan. Tokom leta beleže pojačan tranzit struje prema centralnoj Evropi, a posebno u našem regionu.

"Elektroprivrede koje potrošnju pokrivaju iz hidroelektrana nedostatak nadomešćuju uvozom električne energije iz okolnih sistema. Imamo dovoljno energije da u svakom trenutku odgovorimo na zahteve susednih operatora prenosnih sistema za ispomoć", kaže Aleksandar Kurćubić, izvršni direktor za upravljanje i tržište u EMS-u.

Struju najviše uvoze Italija, Makedonija, Crna Gora i Albanija.

"Imamo situaciju gde, po nekim podacima, Albanija uvozi za čak 80 odsto potreba. Tako da i neki prirodni tok energije je praktično sa severa ka jugu", navodi Mladenović.

Dotoci vode na Đerdapu i Drini su drastično smanjeni, pa u EPS-u kažu da proizvodnju struje obezbeđuju zahvaljujući većim količinama uglja u "Kolubari" i "Kostolcu".

"Mi uspevamo da zadovoljimo sve potrebe potrošača u Srbiji. Imamo i količinu energije koju možemo da plasiramo na slobodno tržište. Raspodela proizvodnje je takva da u ovom sušnom periodu hidroelektrane ipak manje proizvode nego prošle godine. Sva ta razlika u proizvodnji se nadoknađuje iz termoelektrana", napominje Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u.

Termoelektrane Srbiji obezbeđuju 70 odsto struje, pa je najvažnije da se na vreme obezbede zalihe uglja potrebne za nesmetan rad termoblokova tokom zime.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik