"Štada" ima novog gazdu

Bez autora
Aug 20 2017

Posle više od deset meseci pregovaranja, međunarodni investicioni fondovi "Bejn kapital" i "Sinven" uspeli su da dogovore preuzimanje nemačkog proizvođača generičkih lekova, kompanije "Štada". Za 5,4 milijarde evra preuzeće sve fabrike ove grupe, a među njim je i vršački "Hemofarm". Dolazak novog gazde za zaposlene u Srbiji, a njih je 3.000, ne bi trebalo da donese promene. Kupac se obavezao da neće menjati radna prava i zarade. Budući vlasnici su se obavazali da će se uzdržati od otkaza u naredne četiri godine, a izuzetak je racionalizacija koja je već bila isplanirana.

"Štada" ima novog gazduPosle više od deset meseci pregovaranja, međunarodni investicioni fondovi "Bejn kapital" i "Sinven" uspeli su da dogovore preuzimanje nemačkog proizvođača generičkih lekova, kompanije "Štada". Za 5,4 milijarde evra preuzeće sve fabrike ove grupe, a među njim je i vršački "Hemofarm".

Dolazak novog gazde za zaposlene u Srbiji, a njih je 3.000, ne bi trebalo da donese promene. Kupac se obavezao da neće menjati radna prava i zarade. Budući vlasnici su se obavazali da će se uzdržati od otkaza u naredne četiri godine, a izuzetak je racionalizacija koja je već bila isplanirana.

Fondovi su dugo pokušavali da preuzmu "Štada grupu". Uprava je početkom aprila prihvatila ponudu i preporučila akcionarima da prodaju svoje udele. Investitori nude 65,28 evra po akciji i 0,72 evra dividende. Uz otplatu dugova "Štade" ukupna cena dostigla je 5,4 milijarde evra. O svemu su bili upoznati i zaposleni u Vršcu, kaže prvi čovek "Štada grupe" Matijas Videnfels.

Kupci su, kako piše "Blumberg", uspeli da spuste minimalni prag za prihvatanje preuzimanje sa 75 na 63 odsto akcija. Sve saglasnosti antimonopolskih regulatora su obezbeđene, a ponuđene akcije će biti prenete pre kraja meseca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik