Na raspolaganju sedam miliona KM za izgradnju GP Bratunac - Ljubovija

Bez autora
Aug 21 2017

Za izgradnju graničnog prelaza Bratunac - Ljubovija na raspolaganju je sedam miliona konvertibilnih maraka, a projektna dokumentacija je u potpunosti završena, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon sastanka sa predstavnicima nadležnih institucija u Sarajevu. Sastanku su prisustvovati predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Ministarstva saobraćaja i veza RS, Uprave za indirektno oporezivanje i Ureda za veterinarstvo BiH. Riječ je o višegodišnjem projektu izgradnje ukupne vrijednosti 11 miliona KM, koji je Vijeće ministara BiH u novembru prošle godine odobrilo. Ovaj projekat je finansiran sa sedam miliona KM iz primitaka od sukcesije na bazi naplate sredstava klirinškog duga Rusije, a u 2018. godini sa četiri miliona KM iz budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH.

Na raspolaganju sedam miliona KM za izgradnju GP Bratunac - LjubovijaZa izgradnju graničnog prelaza Bratunac - Ljubovija na raspolaganju je sedam miliona konvertibilnih maraka, a projektna dokumentacija je u potpunosti završena, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon sastanka sa predstavnicima nadležnih institucija u Sarajevu.

Sastanku su prisustvovati predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Ministarstva saobraćaja i veza RS, Uprave za indirektno oporezivanje i Ureda za veterinarstvo BiH.

Riječ je o višegodišnjem projektu izgradnje ukupne vrijednosti 11 miliona KM, koji je Vijeće ministara BiH  u novembru prošle godine odobrilo. Ovaj projekat je finansiran sa sedam miliona KM iz primitaka od sukcesije na bazi naplate sredstava klirinškog duga Rusije, a u 2018. godini sa četiri miliona KM iz budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH.

Projekat se realizuje na osnovu Sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o izgradnji mosta preko Drine između Bratunca i Ljubovije, kao i pratećih putnih objekata.

"Najbolja vijest dobijena od Ministarstva finansija i trezora BiH jeste da je stavljeno na raspolaganje sedam miliona KM sredstava dobijenih od klirinškog duga i to je najveći dio sredstava koji će biti neophodan za gradnju zajedničkog graničnog prelaza. Preostala četiri miliona biće obezbijeđena kroz budžet za 2018. godinu", kazao je Šarović.

Dobra vijest, prema njegovim riječima, je i da je projektna dokumentacija u potpunosti završena.

Ipak, dodao je, neke druge stvari poput imovinsko-pravnih odnosa, zahtijevaće dodatne konsultacije i dodatno vrijeme.

"To pitanje nije u potpinosti definisano. Učinjen je određen napredak, ali od strane Republike Srpske ovih dana se predaje potrebna dokumentacija i prijedlog ugovora oko zemljišta i stavljanja na raspolaganje ovog građevinskog zemljišta Upravi za indirektno oporezivanje, koja je ključni implementator ovog projekta. Republika Srpska predlaže da objekat i imovina bude u vlasništvu onih koji finansiraju, odnosno Vijeća Ministara BiH, ali da zemljište bude u vlasništvu Republike Srpske i da se da na korištenje 50 godina. To će biti predmet iznošenja stava i pravobranilaštva BiH i Vijeća ministara BiH. To uslavljava i izdavanje građevinske dozvole i raspisivanje tendera i to je nešto što je na čekanju", rekao je Šarović.

Istakao je da je Vlada Republike Srpske riješila pitanje pristupnih puteva, što je ukupno 400 metara saobraćajnice, odnosno veze između graničnog prelaza i regionalne saobraćajnice.

Istakao je da sa Srbijom nije u potpisan ispregovaran sporazum o određivanju graničnih prelaza gdje bi kroz ovaj dokument trebao biti definisan granični prelaz Bratunac – Ljubovija, kojeg do sada nema ni u jednom dokumentu između dviju država, a što je prvi uslov za funkcionisanje prelaza.

Govoreći o benefitima izgradnje pomenutog prelaza, Šarović je istakao je da je riječ o najmodernijem graničnom priijelazu BiH sa nekom susjednom zemljom, koji bi trebao biti najviše kategorije.

"Naš prijedlog koji upućujemo delegaciji BiH za pregovore sa Srbijom je da ovaj bude najviše kategorije, da bude opremljen sa svim inspekcijama, sa inspektoratom za hranu životnjskog porijekla i insistiraćemo to kod kolega u Srbiji. Nadam se da ćemo dobiti razumijevanje i s druge strane, bez njih taj prelaz ne može dobiti tu kategoriji. On podrazumijeva veći promet, više pratećih sadržaja, više kompanija, to će biti podsticaj razvoju tog vrlo siromašnog kraja, zbog toga insistiramo na ovakvom prelazu najviše kategorije", rekao je Šarović.

Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, istakao da je izgradnja graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija izuzetno složen proces koji zahtijeva sinergiju i entitetskih institucija i državnih ministarstvava sa Upravom za indirekto oporezivanje, ali i neprestanu komunikacije između BiH i Srbije.

"Ključna stvar je da se sastanemo sa predstavnicima Srbije da odredimo kategorizaciju graničnog prelaza, isto tako sa entitetskim ministarstvom prometa u RS-u. Neprestano razgovaramo za notarski ugovor, koji ćemo mi ratificirati. U tom notarskom ugovoru biće precizirane ugovorne obaveze koje su bitne za sami završetak papirne procedure da bi mogli podnijeti građevinsku dozvolu”, kazao je Džakula.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik