Srbi uživaju u vožnji, ali bi radije da ih voze autonomna vozila

Bez autora
Aug 21 2017

Srbi uživaju u vožnji, ali bi tradicionalni automobil današnjice zamenili automobilom koji se sam kreće, budući da vožnju autonomnim vozilom smatraju lakšom, pokazalo je istraživanje jednog od najvećih proizvođača guma Goodyear. Naime, upoređenju sa ostalim zemljama Europe, najveći procenat Srba (43%) se slaže da bi vožnja autonomnim vozilom bila lakša od upravljanja vozilom. Posle Srba na drugom mestu našli su se ispitanici iz Poljske (40%), a na trećem mestu ispitanici iz Ujedinjenog Kraljevstva (34%). Istraživanje mišljenja vozača o autonomnim vozilima kompanija Goodyear sprovela je u saradnji sa LSE (London SchoolofEconomicsandPolitical Science) koristeći kombinaciju socioloških alatki: fokus-grupa u 4 evropske zemlje i onlajn anketa u 11 zemalja Evrope sa oko 12.000 ispitanika u sklopu platforme ThinkGoodMobility.

Srbi uživaju u vožnji, ali bi radije da ih voze autonomna vozilaSrbi uživaju u vožnji, ali bi tradicionalni automobil današnjice zamenili automobilom koji se sam kreće, budući da vožnju autonomnim vozilom smatraju lakšom, pokazalo je istraživanje jednog od najvećih proizvođača guma Goodyear.

Naime, upoređenju sa ostalim zemljama Europe, najveći procenat Srba (43%) se slaže da bi vožnja autonomnim vozilom bila lakša od upravljanja vozilom. Posle Srba na drugom mestu našli su se ispitanici iz Poljske (40%), a na trećem mestu ispitanici iz Ujedinjenog Kraljevstva (34%).

Istraživanje mišljenja vozača o autonomnim vozilima kompanija Goodyear sprovela je u saradnji sa LSE (London School of Economics and Political Science) koristeći kombinaciju socioloških alatki: fokus-grupa u 4 evropske zemlje i onlajn anketa u 11 zemalja Evrope sa oko 12.000 ispitanika u sklopu platforme ThinkGoodMobility.

Na pitanje da li uživaju u vožnji ili voze samo zato što moraju, 64% ispitanih iz Srbije odgovorilo je da uživa u vožnji.

U vožnji inače uživa najveći broj ispitanih vozača iz Poljske (72%), Češke (66%) i Švedske (66%).

Ipak, iako uživaju u vožnji, Srbi ne misle da je lako biti vozač. Samo 44% ispitanika iz Srbije smatra vožnju lakom i po tom odgovoru su na poslednjemmestu među zemljama učesnicama u istraživanju. Na prvom i drugom mestu su Nemačka (73%) i Švedska (72%) gde mnogo veći broj ispitanika smatra vožnju lakom.

Srpski vozači više od vozača iz drugih zemalja žele da budu putnici u automobilu, 27% njih bi radije da ih voze drugi. Po tommišljenju,Srbi su na prvom mestu, dok su na drugom i trećem mestu vozači iz Češke (25%) i Španije (23%), još je pokazalo istraživanje Goodyeara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik