Uspešna saradnja Srbije i Kine na infrastrukturnim projektima

Bez autora
Aug 21 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, obišla je danas radove na izgradnji novog autoputa i mosta preko Kolubare i Save na deonici od Surčina do Obrenovca na Koridoru 11, koje izvodi kineska kompanija CCCC (China Communications Construction Company). Sa njima su bili i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić, ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar privrede Goran Knežević, direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić i v.d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak. Vučić je nakon obilaska radova koje izvodi kineska firma rekao da je zajednički cilj da se projekti rade brže i efikasnije, i poručio da ćemo nastaviti uspešnu saradnju i razvijati još bolje odnose na svim nivoima.

Uspešna saradnja Srbije i Kine na infrastrukturnim projektimaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, obišla je danas radove na izgradnji novog autoputa i mosta preko Kolubare i Save na deonici od Surčina do Obrenovca na Koridoru 11, koje izvodi kineska kompanija CCCC (China Communications Construction Company).

Sa njima su bili i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić, ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar privrede Goran Knežević, direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić i v.d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

Vučić je nakon obilaska radova koje izvodi kineska firma rekao da je zajednički cilj da se projekti rade brže i efikasnije, i poručio da ćemo nastaviti uspešnu saradnju i razvijati još bolje odnose na svim nivoima. 

On je naveo da sa prijateljima iz Kine radovi počnu da se realizuju čak i pre nego što je sve dogovoreno, jer nam oni veruju i znaju da želimo da radimo, gradimo, da se razvijamo i da sve dogovoreno ispunjavamo. 

Predsednik Republike je rekao da Srbija i Kina imaju iskreno, čelično prijateljstvo, istakavši projekte koje zajednički realizujemo u Srbiji.

Ponosni smo na most "Mihajlo Pupin", zahvalni smo kineskim kompanijama što angažuju srpske firme u izgradnji deonica Koridora 11, radimo zajedno i na izgradnji pruga i sve to će doprineti privrednom rastu i boljem standardu građana, istakao je on.

Vučić je dodao da će završetak obilaznice doprineti potpunom rasterećenju Ibarske magistrale, naglašavajući da je naš cilj da radimo brzo i efektivno, negujući dobre odnose sa NR Kinom. 

Vučić je je dodao i da je sa kineskim ambasaodrom Li Mančangom razgovarao o problemima na dve deonice Koridora 11 na kojima radi jedna druga kineska kompanija. 

Predsednik je izneo ocenu da se od Drugog svetskog rata nikada nije više gradilo u Srbiji i da samo u Beogradu ima više od 500 aktivnih gradilišta, u poređenju sa 2013. godinom, kada je bilo tek nešto više od 40 aktivnih gradilišta.

Prema njegovim rečima, ostalo je još nekoliko deonica na Koridoru 11 koje traba da budu završene, poput deonice Ub–Lajkovac, Surčin–Obrenovac i Preljina–Požega.

Mihajlović je u obraćanju novinarima prenela da zajedno sa ambasadorom NR Kine u Beogradu Li Mančangom prati izvođenje svih projekta na kojima su angažovane kineske firme.

Mi smo o svim projektima razgovarali i razgovaramo, navela je ona i dodala da ju je ambasador izvestio o tome da je uputio pismo menadžmentu firme "Šandong", koja izvodi radove na projektima u Srbiji s ciljem ubrzanja radova.

Mihajlović je ocenila da je deonica na kojoj se nalaze danas, primer za to kako kineske kompanije rade u Srbiji i kako sarađuju naše dve zemlje, i istakla da se na ovom gradilištu radi od 4 ujutru do 19 časova, a da je napredak vidljiv iz dana u dan.

Kao nijedna druga zemlja, Srbija i Kina sada rade na projektima vrednim 2,5 milijarde dolara, a kada završimo sve pregovore imaćemo projekte od 6 milijardi evra, precizirala je ona.

To je gotovo polovina svih infrastrukturnih projekata koje radimo u Srbiji. Srbije jeste mala zemlja, ali je najveći partner Kine na Balkanu i u ovom delu Evrope, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla i da je u svim projektima koje radimo sa kineskim kompanijama do 49 odsto radova i materijala iz Srbije što znači više posla za naše firme i naše radnike.

Nikolić je poručio da Srbija treba da iskoristi šansu što je Kina u svojoj viziji Evrope na prvo mesto stavila našu zemlju.

On je ukazao na to da Srbija ima veliki ugled u Kini, odnosno veliko prijateljstvo sa kineskim rukovodstvom i kineskim narodom, ocenivši da su kineske firme zadovoljne radom u našoj zemlji.

Nikolić je, podsetivši na to da je naša zemlja pre pet godina opredelila svoje prioritete i ostvarila u međuvremenu velike rezultate, naglasio da je Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom osnovan kako bi pomao Vladi da realizuje projekte.

Mančang je rekao da je za kineske kompanije koje rade u Srbiji to velika čast i istovremeno preneo da oni shvataju da se od njih zahteva da kvalitetno rade, poštujući zakone i dogovore.

On je rekao da je prijateljstvo između Kine i Srbiji iz dana u dan sve bolje, najavljujući da će i saradnja biti još veća.

Deonica od Surčina do Obrenovca duga je 17,6 kilometara, a na njoj se gradi i novi most preko Kolubare i Save kod Obrenovca, koji će biti dug oko 1,7 kilometara. 

Cela deonica bi trebalo da bude završena do kraja 2019. godine (rok je 32 meseca), a radove izvodi kineska kompanija CCCC (China Communications Construction Company) zajedno sa domaćim podizvođačima.

Ukupna cena izgradnje autoputa Surčin–Obrenovac je 208 miliona evra, uključujući i most preko Save i Kolubare.

Projekat se finansira iz kredita kineske Eksim banke, finansijer je Vlada Srbije preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a investitor je JP "Putevi Srbije".

Predviđena je izgradnja autoputa u punom profilu, sa četiri vozne i dve zaustavne trake.

Projekat uključuje izgradnju mosta preko Save i ušća reke Kolubare, nadvožnjaka preko železničke pruge Ostružnica–Batajnica, kao i dve petlje – Surčin i Obrenovac.

Na deonici Surčin – Obrenovac biće ukupno sedam mostova i četiri nadvožnjaka. Taj autoput će omogućiti spajanje koridora 11 i 10 preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin. 

Na privremenom mostu koji će povezati obale Save između Surčina i Obrenovca organizaovana je i prezentacija svih projekata Srbije i Kine koje je zvanicama predstavio državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik