Poljoprivrednici se plaše "rupa u zakonu"

Bez autora
Aug 21 2017

Na vanrednoj sednici republičkog parlamenta zakazanoj za četvrtak, na dnevnom redu biće predložene izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će stranim državljanima ograničiti kupovinu zemlje. Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu upućene su Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku, a taj zakon treba da spreči potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, što je bilo predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Predložene izmene zakona predviđaju uslove za promet poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini. Naime, da bi stranac mogao da kupi zemlju mora da ima bar 10 godina prebivalište u Srbiji, odnosno u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi zemlju, mora da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, da ima mašine, opremu da bi obavljao poljoprivrednu proizvodnju.

Poljoprivrednici se plaše "rupa u zakonu"Na vanrednoj sednici republičkog parlamenta zakazanoj za četvrtak, na dnevnom redu biće predložene izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će stranim državljanima ograničiti kupovinu zemlje.

Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu upućene su Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku, a taj zakon treba da spreči potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, što je bilo predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Predložene izmene zakona predviđaju uslove za promet poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Naime, da bi stranac mogao da kupi zemlju mora da ima bar 10 godina prebivalište u Srbiji, odnosno u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi zemlju, mora da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, da ima mašine, opremu da bi obavljao poljoprivrednu proizvodnju.

Može steći u svojinu najviše do dva hektara poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini, ako su ispunjeni predviđeni zakonski uslovi.

Poljoprivrednici pozdravljaju najavljene izmene zakona, ali boje se "rupa u zakonu" pomoću kojih bi stranci mogli da se "sakriju" iza nekog drugog lica i tako budu u prednosti nad domaćim poljoprivrednicima.

Sa druge strane, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić, smatra da bi predložene izmene zakona o poljoprivrednim zemljištu trebalo pozitivno da se odraze na ostanak mladih na selu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik