Indiji stiže posao od nekoliko milijardi dolara, od Rusa

Bez autora
Aug 21 2017

Ruski naftni gigant pod kontrolom države, Rosnjeft, saopštio je da je zaključio sporazum sa indijskom kompanijom Esar Ojl. Sporazum pojedinačno predstavlja najveće strano ulaganje u Indiji i ima strateški značaj za Rusiju.Najavljen u oktobru 2016. godine kada su cene nafte pale, ugovor vrednuje na 12,9 milijardi dolara indijsku grupu Esar Ojl koja poseduje jednu od najsavremenijih svetskih rafinerija - Vadinar - i kontroliše više od 3.500 benzinskih stanica.

Indiji stiže posao od nekoliko milijardi dolara, od RusaRuski naftni gigant pod kontrolom države, Rosnjeft, saopštio je da je zaključio sporazum sa indijskom kompanijom Esar Ojl.

Sporazum pojedinačno predstavlja najveće strano ulaganje u Indiji i ima strateški značaj za Rusiju.

Najavljen u oktobru 2016. godine kada su cene nafte pale, ugovor vrednuje na 12,9 milijardi dolara indijsku grupu Esar Ojl koja poseduje jednu od najsavremenijih svetskih rafinerija - Vadinar - i kontroliše više od 3.500 benzinskih stanica, prenosi agencija Frans pres. 

Rosnjeft preuzima 49 odsto akcija u Esaru, dok drugoh 49 odsto kupuje konzorcijum u kojem je pored ostalih i globalni div u trgovini sirovinama - Trafigura.

Esar je u saopštenju naveo da je ovo "najveće rusko pojedinačno strano ulaganje u Indiju", a takođe i "najveća strana investicija u Indiji". 

Mediji prenose da je jedan od braće osnovača kompanije, Šaši Ruija, izjavio da je "danas istorijski dan za indijsko-ruske ekonomske odnose", i da sporazum "odražava zajedničku viziju dva najdinamičnija svetska lidera". 

"Zajedno sa našim partnerima nameravamo da podržimo kompaniju (Esar) kako bismo znatno poboljšali njene finansijske performanse i, u srednjem roku, usvojili strategiju njenog razvoja", naveo je u saopštenju šef Rosnjefta, Igor Sečin. 

Dodao je da je "zaključivanje sporazuma izuzetno dostignuće za Rosnjeft - jer je kompanija ušla na azijsko-pacifičko brzorastuće tržište visokog potencijala". 

Ovaj ugovor se smatra strateškim trijumfom Rusije, koji zemlji otvara druga tržišta dok je Kremlj, a i Rosnjeft, pod sankcijama EU i SAD zbog ukrajinske krize. 

Iz Rosnjefta su poručili da će Esarova rafinerija Vadinara dozvoliti preradu sirove nafte proizvedene u Venecueli, koja se teško rafiniše, dodaje se u informaciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik