U FBiH više od 20% bespravnih gradnji

Bez autora
Aug 21 2017

Revizori su na temelju analize napravljene na uzorku od 51 grada i općine u Federaciji BiH zaključli da je nelegalno izgrađenih objekata više od 20 posto. Svaki drugi investitor čeka na izdavanje građevinske dozvole duže od utvrđenog roka, a izdavanje građevinskih dozvola može trajati i do 320 dana, navodi se u izvještaju. Postupak izdavanja dozvola je složen zbog mnogobrojne dokumentacije koju investitor najčešće samostalno pribavlja. U nekim slučajevima investitor mora pribaviti i do 30 dokumenata od različitih javnih institucija. Revizori primjećuju da je u nekim slučajevima brže i lakše dobiti legalizaciju bespravno izgrađenog objekta nego građevinsku dozvolu u redovnoj proceduri. Legalizaciju se dobije za devet, a urbanističku suglasnost za 158 dana.

U FBiH više od 20% bespravnih gradnjiRevizori su na temelju analize napravljene na uzorku od 51 grada i općine u Federaciji BiH zaključli da je nelegalno izgrađenih objekata više od 20 posto.

Svaki drugi investitor čeka na izdavanje građevinske dozvole duže od utvrđenog roka, a izdavanje građevinskih dozvola može trajati i do 320 dana, navodi se u izvještaju, javlja Federalna televizija.

Postupak izdavanja dozvola je složen zbog mnogobrojne dokumentacije koju investitor najčešće samostalno pribavlja. U nekim slučajevima investitor mora pribaviti i do 30 dokumenata od različitih javnih institucija. Revizori primjećuju da je u nekim slučajevima brže i lakše dobiti legalizaciju bespravno izgrađenog objekta nego građevinsku dozvolu u redovnoj proceduri. Legalizaciju se dobije za devet, a urbanističku suglasnost za 158 dana.

Građevinski stručnjak Fuad Babić smatra da se ne smije odobriti legalizacija objekta bez geološko-mehaničkog elaborata i građevinskog projekta. Procjenjuje se da je u Kantonu Sarajevo oko 60.000 bespravno izgrađenih objekata, ali rušenja nema, često zbog rodbinsko-stranačkih veza. "Posljedice su da imate potpuno nekvalitetnu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu", kaže Babić. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik