Za tehnološki napredak važna saradnja sa privredom

Bez autora
Aug 23 2017

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas sa rukovodstvom istraživačko-razvojnog instituta "Lola" o potencijalima za tržišno poslovanje i doprinos tehnološkom razvoju Srbije. Šarčević je nakon obilaska ovog instituta i prezentacije potencijala i pravaca njegovog razvoja, rekao da samo dobra industrija donosi siguran i predvidljiv napredak jednoj zemlji, uz ocenu da "Lola" ima potencijale da kao privredni insititut bude konkurentan na tržištu. Nastojimo da sa privredom ostvarimo intenzivnu saradnju u svrhu tehnološkog razvoja, naglasio je minister. Predsednik Skupštine Instituta Mirko Komatina ukazao je na to da je "Lola" potrebna nauci i privredi Srbije zbog modernizacije kapitalnih mašina za potrebe EPS-a i odbrambene industrije, koju može obavljati jedino ovaj institut.

Za tehnološki napredak važna saradnja sa privredomMinistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas sa rukovodstvom istraživačko-razvojnog instituta "Lola" o potencijalima za tržišno poslovanje i doprinos tehnološkom razvoju Srbije.

Šarčević je nakon obilaska ovog instituta i prezentacije potencijala i pravaca njegovog razvoja, rekao da samo dobra industrija donosi siguran i predvidljiv napredak jednoj zemlji, uz ocenu da "Lola" ima potencijale da kao privredni insititut bude konkurentan na tržištu. 

Nastojimo da sa privredom ostvarimo intenzivnu saradnju u svrhu tehnološkog razvoja, naglasio je minister. 

Predsednik Skupštine Instituta Mirko Komatina ukazao je na to da je "Lola" potrebna nauci i privredi Srbije zbog modernizacije kapitalnih mašina za potrebe EPS-a i odbrambene industrije, koju može obavljati jedino ovaj institut.

Takođe, kako je dodao, ovaj institut je jedini u Srbiji koji izvodi dinamička ispitivanja hidro i termo agregata i koji kroz saradnju sa Mašinskim fakultetom može projektovati, proizvesti i pustiti u rad postrojenje male hidroelektrane, po sistemu ključ u ruke. 

Prema njegovim rečima, Institut može biti centar za razvoj novih proizvodnih tehnologija i oblasti obnovljivih izvora energije.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović rekao je da su u toku završne procedure za novi projektni ciklus i da je namera Ministarstva da zadrži u sistemu sve važne istraživače.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra za tehnološki razvoj Saša Stojanović, članovi Skupštine i Naučnog veća "Lola instituta", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik