Energija iz obnovljivih izvora prioritet

Bez autora
Aug 27 2017

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da će naša zemlja do 2020. godine imati više od 600 megavata struje iz obnovljivih izvora energije, pri čemu je predviđeno da se 500 megavata obezbedi iz energije vetra, a 100 megavata iz hidro sektora i biomase. Antić je na otvaranju drugog međunarodnog Zelenog foruma “Elektroprivrede i zelena energija”, rekao da ćemo tako imati oko dve trećine investicija iz obnovljiih izvora energije i trećinu iz sektora uglja. Obnovljivi izvori nemaju alternativu i bez ikakve dileme su budućnost. To je naša obaveza prema generacijama koje dolaze i to će biti naš prioritet, naglasio je ministar i podvukao da je Vlada napravila krupne korake kada je reč o obnovljivim izvorima energije. On je precizirao da na današnji dan na mreži imamo 205 elektrana sa 97,5 megavata iz obnovljivih izvora, poručivši da će država nastaviti još intenzivnije da pruža podršku kompanijama i pojedincima koji žele da investiraju u ovu oblast.

Energija iz obnovljivih izvora prioritetMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da će naša zemlja do 2020. godine imati više od 600 megavata struje iz obnovljivih izvora energije, pri čemu je predviđeno da se 500 megavata obezbedi iz energije vetra, a 100 megavata iz hidro sektora i biomase.

Antić je na otvaranju drugog međunarodnog Zelenog foruma “Elektroprivrede i zelena energija”, rekao da ćemo tako imati oko dve trećine investicija iz obnovljiih izvora energije i trećinu iz sektora uglja.

Obnovljivi izvori nemaju alternativu i bez ikakve dileme su budućnost. To je naša obaveza prema generacijama koje dolaze i to će biti naš prioritet, naglasio je ministar i podvukao da je Vlada napravila krupne korake kada je reč o obnovljivim izvorima energije.

On je precizirao da na današnji dan na mreži imamo 205 elektrana sa 97,5 megavata iz obnovljivih izvora, poručivši da će država nastaviti još intenzivnije da pruža podršku kompanijama i pojedincima koji žele da investiraju u ovu oblast.

Prema njegovim rečima, treći vetropark "Alibunar" će u septembru sa svojih osam megavata preći na više od 100 megavata struje. 

Takođe, kako je naveo, u narednoj godini ćemo imati na mreži još 110 megavata iz vetra koji će se obezbediti iz projekata "Alibunar" i "Košava", dok će 2019. godine biti proizvedeno još 262 megavata struje iz projekata "Kovačica" i "Čibuk". 

Antić je izrazio očekivanje da će se i za projekat "Plandište" vrlo brzo resornom ministarstvu dostaviti očekivana dinamika od 102 megavata električne energije.

Srbija je napravila ozbiljan iskorak i u promociji biomase, ali mora mnogo više da koristi taj potencijal, poručio je on, ističući da imamo potencijal obnovljivih izvora energije od 5,6 miliona tona ekvivalentne nafte na godišnjem nivou, a iz biomase 3,3 miliona ili oko 60 odsto. 

Antić je napomenuo da se vrše i značajna istraživanja o korišćenju geotermalne energije, uz napomenu da bi Srbija trebalo da razmišlja i o dodatnim hidro kapacitetima i o gasnoj elektrani koja bi bila podrška sistemu.

Istovremeno, on je rekao da će naša zemlja, radi usklađivanja sa Poglavljem 27, u oblasti energetike morati da uloži još 700 do 900 miliona evra.

Srbija vrlo jasno zna svoje obaveze i već radi na tome, naveo je ministar i naglasio da moramo da imamo visokoefikasna postrojenja, sisteme za rešavanje praškastih zagađivača i sisteme za odsumporavanje i denitrifikaciju. 

Prema njegovim rečima, naša zemlja je na izgradnju elektrofiltera i denitrifikaciju izdvojila približno 200 miliona evra.

Svaki blok koji planiramo da gradimo posle 2023. godine imaće elektrofilter i sistem za odsumporavanje i dentrifikaciju, a biće rekonstruisan tako da mu se povećava efikasnost, objasnio je Antić.

Međunarodni zeleni forum “Elektroprivrede i zelena energija” organizuje "Balkanmagazin" u saradnji sa EPS-om, pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik