Ulaganje u ekologiju investicija za budućnost

Bez autora
Aug 27 2017

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je danas da svaki „zeleni dinar“ od taksi i naknada mora da bude potrošen na životnu sredinu, naglašavajući da će Evropska unija to postavljati kao uslov. Trivan je istakao da ekologija nije trošak, već investicija za budućnost, jer će poslove vredne približno 15 milijardi evra, koliko nam treba za životnu sredinu, obaviti radnici u Srbiji. On je, na konstataciju novinara da su u prethodnih deset i više godina izvori pijaće vode uglavnom prodati strancima, rekao da su krivci za to oni koji su prodavali taj resurs našeg opstanka i da će se prave posledice videti kada nastane doba nestašice vode zbog klimatskih promena. Prema njegovim rečima, rasprodaja pijaće vode ravna je nacionalnoj katastrofi, tako da bi, koliko god je moguće, trebalo da nalazimo načine kako to da vraćamo.

Ulaganje u ekologiju investicija za budućnostMinistar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je danas da svaki „zeleni dinar“ od taksi i naknada mora da bude potrošen na životnu sredinu, naglašavajući da će Evropska unija to postavljati kao uslov.

Trivan je u intervjuu za list "Politika" istakao da ekologija nije trošak, već investicija za budućnost, jer će poslove vredne približno 15 milijardi evra, koliko nam treba za životnu sredinu, obaviti radnici u Srbiji.

On je, na konstataciju novinara da su u prethodnih deset i više godina izvori pijaće vode uglavnom prodati strancima, rekao da su krivci za to oni koji su prodavali taj resurs našeg opstanka i da će se prave posledice videti kada nastane doba nestašice vode zbog klimatskih promena. 

Prema njegovim rečima, rasprodaja pijaće vode ravna je nacionalnoj katastrofi, tako da bi, koliko god je moguće, trebalo da nalazimo načine kako to da vraćamo. 

Ministar je ukazao na to da su, uz pijaću vodu, najvažnija globalna pitanja hrana i energetska obezbeđenost država, kao i ekološka bezbednost industrijskih kapaciteta, koji mogu biti zloupotrebljeni za subverzivne delatnosti i terorizam. 

Zato su, kako je objasnio, ekologija i ekološka bezbednost dobile najvažnije mesto u vođenju politike mnogih država jer su ekološki standardi postali ključni u svetskim odnosima.

Trivan je upozorio na to da niko ne može da sačuva svoju samostalnost ako nema resurse da bude samoodrživ, i dodao da Srbija to može jer ima resurse.

On je, ističući da je ugalj naš najvažniji resurs i da gotovo čitava Srbija leži na ovom resuru, podsetio na to da u energetskom bilansu ugalj učestvuje sa čak 99 odsto.

Nemamo izbora nego da se oslonimo na ugalj, ali mi ekolozi opominjemo da je to jedan od najprljavijih energenata, naglasio je ministar i napomenuo da su nam potrebne nove tehnologije, poput takozvane TRIG tehnologije kojom se iz uglja proizvodi gas. 

On je poručio da je potrebno pronaći način da nam ugalj ne prlja životnu sredinu i da je gas kao energent višestruko manji zagađivač.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik