Uplata 1,77 miliona KM prvi korak ka reorganizaciji ZIBL-a

Bez autora
Sep 03 2017

Na račun Zavoda za izgradnju Banjaluka /ZIBL/ banjalučki "Vodovod" uplatio je 1,77 miliona KM za kupovinu dvije etaže zgrade Zavoda, čime je ostvaren prvi važan korak ka reorganizaciji, finansijskom restrukturisanju i ozdravljenju ovog gradskog preduzeća, saopšteno je iz ZIBL-a. U saopštenju se navodi da su time računi ovog preduzeća nakon dužeg perioda deblokirani i stvoreni osnovni uslovi da preduzeće ponovo počne da normalno funkcioniše. Vršilac dužnosti direktora ZIBL-a Velimir Kukobat smatra da je ovo važan korak ka reorganizaciji Zavoda, te da veliku zaslugu za to ima većinski vlasnik grad Banjaluka, a posebno gradonačelnik Igor Radojičić koji je snažno podržao oporavak ZIBL-a. Uz dalju podršku gradskih vlasti, prije svega, kod dobijanja poslova iz našeg djelokruga rada za koje svakako imamo resurse i višegodišnje iskustvo, mislim da ovo preduzeće u kratkom periodu možemo dići na zdrave noge i da može poslovati pozitivno, rekao je Kukobat.

Uplata 1,77 miliona KM prvi korak ka reorganizaciji ZIBL-aNa račun Zavoda za izgradnju Banjaluka /ZIBL/ banjalučki "Vodovod" uplatio je 1,77 miliona KM za kupovinu dvije etaže zgrade Zavoda, čime je ostvaren prvi važan korak ka reorganizaciji, finansijskom restrukturisanju i ozdravljenju ovog gradskog preduzeća, saopšteno je iz ZIBL-a.

U saopštenju se navodi da su time računi ovog preduzeća nakon dužeg perioda deblokirani i stvoreni osnovni uslovi da preduzeće ponovo počne da normalno funkcioniše.

Vršilac dužnosti direktora ZIBL-a Velimir Kukobat smatra da je ovo važan korak ka reorganizaciji Zavoda, te da veliku zaslugu za to ima većinski vlasnik grad Banjaluka, a posebno gradonačelnik Igor Radojičić koji je snažno podržao oporavak ZIBL-a.

"Uz dalju podršku gradskih vlasti, prije svega, kod dobijanja poslova iz našeg djelokruga rada za koje svakako imamo resurse i višegodišnje iskustvo, mislim da ovo preduzeće u kratkom periodu možemo dići na zdrave noge i da može poslovati pozitivno", rekao je Kukobat.

Prema njegovim riječima, ZIBL već uveliko pregovara oko budućih poslova, što je jasan pokazatelj opredijeljenosti nove uprave i većinskog vlasnika da ovo preduzeće ponovo bude referentna i stabilna ustanova, kakva je bila i ranije.

Iz ZIBL-a napominju da je novac dobijen prodajom dvije etaže zgrade Zavoda iskorišten za isplatu 16 zaostalih plata radnicima ovog preduzeća, kao i za izmirenje dugova za poreze i doprinose, ali i dugova prema dobavljačima, te radnici nakon duže vremena sada mogu nesmetano koristiti zdravstveno osiguranje.

"Sve ovo ukazuje na činjenicu da je ZIBL na putu da konačno, poslije dužeg perioda agonije i nagomilanih problema, stane na svoje noge, pronađe svoje mjesto na tržištu i počne poslovati pozitivno", navedeno je u saopštenju.

Iz ZIBL-a podsjećaju da je odluku o prodaji prizemlja i prvog sprata zgrade Zavoda donijela u februaru Skupština akcionara Zavoda, što je bio prvi korak ka reorganizaciji i ozdravljenju ove institucije.

"Obaveze su sada izmirene i u Zavodu su ispunjene sve pretpostavke da može normalno poslovati, učestvovati na tenderima, odnosno u trci za dobijanje poslova iz svog djelokruga rada", navodi se u saopštenju.

Prema planu reorganizacije, predviđeno je da se ZIBL u budućnosti i dalje bavi naplatom komunalne naknade, te pružanjem usluga zajednicama etažnih vlasnika i dijelom nadzorom i projektovanjem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik