Srpska pred naplatom 40 miliona KM

Bez autora
Sep 04 2017

Republika Srpska mogla bi da naplati potraživanja u iznosu od 40 miliona KM ako Ustavni sud BiH usvoji apelaciju kompanije "Alumina" kojom se traži poništenje odluke kojom je fočanska firma "Pavgord" uvedena u izvršni postupak protiv zvorničkog preduzeća.Ustavni sud BiH je po apelaciji "Alumine" u julu donio privremenu mjeru kojom je naloženo Osnovnom sudu u Zvorniku da ne sprovodi postupak izvršenja koji je pokrenuo "Pavgord". Sudska odluka trebalo bi da bude donesena tokom ovog mjeseca, a ako apelacija "Alumine" bude usvojena, to će biti kraj svim potraživanjima od "Birča" koja su imali litvanska Ukio banka i "Pavgord".

Srpska pred naplatom 40 miliona KMRepublika Srpska mogla bi da naplati potraživanja u iznosu od 40 miliona KM ako Ustavni sud BiH usvoji apelaciju kompanije "Alumina" kojom se traži poništenje odluke kojom je fočanska firma "Pavgord" uvedena u izvršni postupak protiv zvorničkog preduzeća.

Ustavni sud BiH je po apelaciji "Alumine" u julu donio privremenu mjeru kojom je naloženo Osnovnom sudu u Zvorniku da ne sprovodi postupak izvršenja koji je pokrenuo "Pavgord". Sudska odluka trebalo bi da bude donesena tokom ovog mjeseca, a ako apelacija "Alumine" bude usvojena, to će biti kraj svim potraživanjima od "Birča" koja su imali litvanska Ukio banka i "Pavgord".

"Alumina" je nedavno potraživanja od 20 miliona evra na koja je pretendovala Ukio banka otkupila za 30.000 evra, što je simboličan iznos koji se odnosi samo na cijenu bankarskih provizija i troškova transakcija.

Ukio banka je na osnovu kredita datih od 2003. do 2011. godine povezanim litvanskim preduzećima, koja su kao i "Alumina" poslovala u sastavu Fabrike glinice "Birač" u kojoj je pokrenut stečaj, potraživala 155 miliona maraka, a taj dug "Pavgord" je ranije otkupio za 6,4 miliona evra.

Apelacija "Alumine" Ustavnom sudu reakcija je na ranije pokušaje da ova firma bude blokirana izvršnim postupcima.

Pravni zastupnik zvorničke kompanije Vladimir Milošević rekao je da, ako Ustavni sud BiH usvoji apelaciju "Alumine", stvaraju se uslovi da stečajni postupak nad "Birčem" bude okončan.

- Na taj način će i RS moći da namiri 40 miliona maraka potraživanja koja imaju njene institucije prema "Birču". Moći će da budu namireni i  sarajevska firma "BH-Gas" koja potražuje 27 miliona, kao i razna pravna i fizička lica u BiH koja potražuju ukupno oko 23 miliona maraka - kaže Milošević.

Dodao je da bi to bilo naplaćeno iz stečaja "Birča" koji je vlasnik "Alumine". U tom slučaju, kaže, ili bi "Alumina" bila prodata i naplaćeno potraživanje, ili bi oni koji imaju ta potraživanja konverzijom duga u kapital postali vlasnici akcija u "Birču", a time i u "Alumini". 

Okružni privredni sud u Bijeljini ranije je donio pravosnažnu odluku da "Pavgord" ne može da učestvuje u izvršnom postupku, ali je Osnovni sud u Zvorniku i pored već presuđene stvari donio novu odluku kojom omogućuje da se "Pavgord" uključi u izvršni postupak protiv "Alumine", tražeći naplatu.

- Takvo postupanje protivno je elementarnom načelu prava da se kod već presuđene stvari ne može ponovo voditi postupak. Zato "Alumina" traži od Ustavnog suda BiH da se ta odluka poništi - rekao je Milošević.

Rukovodstvo "Alumine" je zbog toga nadležnom tužilaštvu i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH podnijelo krivičnu prijavu protiv sudije zvorničkog Osnovnog suda Jelene Todorović.

- Još nemamo informaciju o tome da li su tužilaštvo ili VSTS preduzeli bilo kakav postupak na osnovu te naše krivične prijave - rekao je Milošević.

Račun "Alumine" bio je na zahtjev "Pavgorda" blokiran 14 dana u aprilu, a zatim je deblokiran. "Pavgord" je potom odustao od blokade računa i krajem juna podnio zahtjev za nastavak izvršnog postupka protiv "Alumine" kako bi prodajom njene pokretne i nepokretne imovine naplatio potraživanja.
Sudovi

Vladimir Milošević kaže da će "Alumina" obavijestiti sve sudove u kojima se vode postupci o činjenici da je Ukio banka izjavila da nema nikakvih potraživanja po osnovu četiri sporna kredita, te da istupa iz svih pravnih postupaka.

- O svemu će biti obaviješten i Ustavni sud BiH koji odlučuje po apelaciji o nezakonitom ulasku "Pavgorda" u izvršni postupak protiv "Alumine" - rekao je Milošević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik