Uskoro novi zakon o zaposlenima u javnim službama

Bez autora
Sep 04 2017

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Zoran Kasalović izjavio je da je cilj države da novim zakonom o zaposlenima u javnim službama izgradi sistem koji će obezbediti transparentnost, pravičnost i kvalitetnije pružanje usluga građanima i privredi.Kasalović je na završnoj javnoj raspravi o nacrtu ovog zakona istakao da se, s druge strane, nastoji da se postigne bolje i lakše upravljanje države javnim službama. On je objasnio da je Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama deo sveobuhvatne reforme sistema plata i radnih odnosa u javnoj upravi, ističući da te promene uvode red u sistem kojim je bilo teško upravljati jer je netransparentan i nepravedan.

Pravičniji sistem radnih odnosa i plata u javnoj upraviDržavni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Zoran Kasalović izjavio je danas da je cilj države da novim zakonom o zaposlenima u javnim službama izgradi sistem koji će obezbediti transparentnost, pravičnost i kvalitetnije pružanje usluga građanima i privredi.

Kasalović je na završnoj javnoj raspravi o nacrtu ovog zakona istakao da se, s druge strane, nastoji da se postigne bolje ilakše upravljanje države javnim službama.

On je objasnio da je Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama deo sveobuhvatne reforme sistema plata i radnih odnosa u javnoj upravi, ističući da te promene uvode red u sistem kojim je bilo teško upravljati jer je netransparentan i nepravedan.

Moramo da unapredimo sistem ako želimo da pružamo kvalitetnije usluge građanima, a to ćemo moći samo ako utvrdimo osnovu koja će omogućiti pravičnost, jednak tretman i sistem plata koji će motivisati zaposlene u školstvu, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, državnoj upravi da te usluge kvalitetnije pružaju, naglasio je Kasalović.

Prema njegovoj oceni, najveći značaj novog zakona o zaposlenima u javnim službama jeste taj što obezbeđuje pravičnost za sve zaposlene u tom sektoru.

Svi zaposleni imaju istu poziciju i tretman, na isti način se vrednuje i nagrađuje njihov rad, a kad bude bilo novca za veće plate, on će biti raspoređen transparentno i pravično, jednako svima, uvažavajući specifičnosti poslova, naveo je državni sekretar.

On je objasnio da se ovaj zakon ne tiče povećanja plata, već uređuje sistem, odnosno definiše ko, koliko i za koji posao prima platu i kako bi trebalo da se vrednuje njegov rad.

Kasalović je podvukao da je tekst zakona pripreman u saradnji sa sindikatima i stručnom javnošću i da je tokom javne rasprave i izrade nacrta ugrađeno približno 70 odsto primedbi i predloga.

Od velikog značaja je razgovor sa sindikatima, kojima inače i ovim zakonskim rešenjima želimo da omogućimo veće učešće u donošenju politika, zaključio je državni sekretar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik