Povećanja plata i penzija će svakako biti

Bez autora
Sep 06 2017

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je u Nišu da Srbija ima dobre ekonomske pokazatelje, uprkos problemima u poljoprivredi i hidroenergetici zbog suše, i najavila da će javni dug biti smanjen na 62 odsto BDP-a do kraja godine.Ona je potvrdila da će svakako biti povećanja plata i penzija, i navela da je, ipak, u ovom trenutku rano govoriti o procentima. Mi smo rekli da će privredni rast biti najverovatnije manje od tri odsto, kolika je bila projekcija, i to pre svega, nažalost, zbog vremenskih prilika – izuzetno teške zime, zbog koje je trpela proizvodnja struje, prvenstveno u termosektoru, ali i zbog suše koja je pogodila poljoprivredu i proizvodnju struje u hidrosektoru, dodala je.

Povećanja plata i penzija će svakako bitiPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Nišu da Srbija ima dobre ekonomske pokazatelje, uprkos problemima u poljoprivredi i hidroenergetici zbog suše, i najavila da će javni dug biti smanjen na 62 odsto BDP-a do kraja godine.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara, potvrdila da će svakako biti povećanja plata i penzija, i navela da je, ipak, u ovom trenutku rano govoriti o procentima.

Mi smo rekli da će privredni rast biti najverovatnije manje od tri odsto, kolika je bila projekcija, i to pre svega, nažalost, zbog vremenskih prilika – izuzetno teške zime, zbog koje je trpela proizvodnja struje, prvenstveno u termosektoru, ali i zbog suše koja je pogodila poljoprivredu i proizvodnju struje u hidrosektoru, dodala je ona.

Međutim, svi ostali pokazatelji su veoma dobri, naglasila je premijerka, dodavši da je razgovarala o tome i sa Fiskalnim savetom i da ti parametri pokazuju da imamo ekonomsko ozdravljenje, kao i izvoz koji je veći od predviđenog, odnosno sa rastom od 10 do 12 odsto.

Brnabić je istakla da se rast beleži i u industriji, i to šest do osam odsto, i dodala da imamo i smanjenje javnog duga, mnogo više nego što je bilo planirano, tako da danas on iznosi 64,5 odsto, uz očekivanje da je moguće da se spusti na 62 odsto BDP-a do kraja godine.

Ona je ukazala na to da je Srbija mogla da ostvari i bolji privredni rast, najavivši istovremeno da ćemo imati mnogo bolju narednu godinu.

Premijerka je navela da Vlada Srbije gleda širu sliku i da ne želi da bude neodgovorna prema dobrom stanju u budžetu i da sada investira samo u potrošnju koja sutra može da ugrozi fiskalnu disciplinu.

U ovom trenutku merimo fiskalne efekte eventualnog povećanja plata i penzija, kojeg će svakako biti, ali se sada razmatra koliko je ono realno moguće, podvukla je Brnabić.

Premijerka je takođe ocenila da je prošlogodišnje zasedanje Vlade Srbije u Nišu dalo rezultate na jugu Srbije, najavivši sve jače okretanje razvoju istočne i zapadne Srbije.

Ona je, podsetila na to da je u prethodnom periodu pokrenuto puno projekata u Nišu, da se uskoro završava i Klinički centar u tom gradu, u kojem je i kompanija "Cumtobel" počela da gradi fabriku.

Izrazivši uverenje da će Niš sada preuzeti ključnu ulogu u razvoju juga Srbije, Brnabić je dodala da skoro svakog dana neki predstavnik Vlade poseti taj grad.

Predsednica Vlade je takođe istakla da će se u narednom periodu veća pažnja posvetiti drugim gradovima Srbije, i da će u nekima od njih biti održane neke od narednih sednica Vlade.

Istoku i zapadu Srbije posvećivaćemo više pažnje kako bismo imali ravnomerniji razvoj, zaključila je Brnabić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik