Kotlove pale čim zahladi

Bez autora
Sep 07 2017

Toplane u Republici Srpskoj privode kraju pripreme za početak nove grijne sezone, koja počinje 15. oktobra, te redom dodaju da će biti spremni da kotlove upale i ranije ako to vremenske prilike budu zahtijevale. U banjalučkoj "Toplani" kažu da su priveli kraju sve radove na distributivnoj mreži i počeli sa punjenjem sistema. Radi se o staroj "Toplani" koja je obavezna da grije grad do početka rada nove eko-toplane, čija je izgradnja u toku. Što se nas tiče, sezona može da počne. Imamo dovoljno energenta za početak grijanja, a kolika će biti potrošnja, to zavisi od temperatura, kazali su u "Toplani" i dodali da za sada nema najava da će cijena grijanja biti mijenjana.

Kotlove pale čim zahladiToplane u Republici Srpskoj privode kraju pripreme za početak nove grijne sezone, koja počinje 15. oktobra, te redom dodaju da će biti spremni da kotlove upale i ranije ako to vremenske prilike budu zahtijevale.

U banjalučkoj "Toplani" kažu da su priveli kraju sve radove na distributivnoj mreži i počeli sa punjenjem sistema. Radi se o staroj "Toplani" koja je obavezna da grije grad do početka rada nove eko-toplane, čija je izgradnja u toku.

- Što se nas tiče, sezona može da počne. Imamo dovoljno energenta za početak grijanja, a kolika će biti potrošnja, to zavisi od temperatura - kazali su u "Toplani" i dodali da za sada nema najava da će cijena grijanja biti mijenjana.

Dodaju da će biti spremni da počnu sa isporukom toplotne energije i prije 15. oktobra, kada zvanično počinje sezona grijanja, ako to vremenski uslovi budu zahtijevali.

Nova toplana na drvu sječku, prema ranijim najavama, trebalo bi da počne sa zagrijavanjem radijatora već u novembru. U dobojskoj "Toplani" u toku je nabavka uglja.

- Sve ide onako kako smo planirali. Većina remonta je završena i polako počinjemo puniti sistem, a i ugalj iz Stanara pristiže svaki dan - rekao je vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehničke poslove u "Toplani" Željko Radić.

Zimu i početak grijne sezone bezbrižno će dočekati i stanovnici Čelinca.

- Privodimo kraju remont cjevovoda, a idućih dana očekujem i da će nam biti isporučen ugalj iz Stanara i Gračanice - kazao je direktor "Toplane" u Čelincu Nedjeljko Babić.

Remont postrojenja privode kraju i u "Toplani" u Istočnom Novom Sarajevu, a cijene su već korigovali, tako da će za stanovnike od iduće sezone grijanje biti jeftinije.

- Cijena je bila 1,50 KM po kvadratu za domaćinstva, a sada iznosi 1,47 KM. U toku je nabavka mazuta. Imamo zalihe za mjesec, a za sezonu nam je potrebno oko 450 tona - rekao je direktor "Toplane" Dragan Janković.

U bijeljinskoj "Toplani", koja je u prošloj sezoni zbog nedostatka novca imala problema sa nabavkom uglja, kažu da je u toku izbor dobavljača.

- Remont je u završnoj fazi, ostalo je još podešavanje opreme i montiranje ekrana na jedan od kotlova - kazao je direktor bijeljinske "Toplane" Mladen Krasavac.

Za desetak dana i u prijedorskoj "Toplani" biće završen remont, a nabavka energenta traje tokom čitave godine.

- Prelaskom na drvnu biomasu nabavka energenta traje tokom čitavog ljeta, a za jednu sezonu potrebno nam je oko 24.000 tona energenta - rekao je vršilac dužnosti direktora "Toplane" u Prijedoru Zoran Knežević.

Naplata

Većina toplana u RS ima problema sa naplatom dugovanja. Direktor čelinačke "Toplane" Nedjeljko Babić apeluje na stanovnike da redovno plaćaju grijanje, čime će i kvalitet ove usluge biti mnogo bolji. Direktor "Toplane" u Istočnom Novom Sarajevu Dragan Janković rekao je da je naplata od građana na zadovoljavajućem nivou i iznosi oko 90 odsto, dok su budžetski korisnici kada je naplata u pitanju mnogo neodgovorniji.

Dugovanja građana prema prijedorskoj "Toplani" iznose oko šest miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik