Sava Re neće Adrisu, zainteresirani Munich Re i Peak Re

Bez autora
Sep 10 2017

Slovensko-hrvatski odnosi nakon nedavne arbitražne presude dotaknuli su novo dno. Nije stoga čudno da se pritisci s političkog terena prelijevaju i na ekonomski, što je uostalom više pravilo nego iznimnka u hrvatsko-slovenskim odnosima. U ovotjednom tekstu ljubljanskog Dela koji se bavi pokušajem rovinjskog Adrisa da poveća svoj vlasnički udio u slovenskom osiguravatelju Sava Re, podsjeća se da su vlasti u Ljubljani odbile dati ‘zeleno svjetlo’ Adrisu, te se ističe da se za udio Hrvata u Savi Re već zanimaju njemački Munich Re Group i hongkonški Peak Re.

Sava Re neće Adrisu, zainteresirani Munich Re i Peak ReSlovensko-hrvatski odnosi nakon nedavne arbitražne presude dotaknuli su novo dno. Nije stoga čudno da se pritisci s političkog terena prelijevaju i na ekonomski, što je uostalom više pravilo nego iznimnka u hrvatsko-slovenskim odnosima.

U ovotjednom tekstu ljubljanskog Dela koji se bavi pokušajem rovinjskog Adrisa da poveća svoj vlasnički udio u slovenskom osiguravatelju Sava Re, podsjeća se da su vlasti u Ljubljani odbile dati ‘zeleno svjetlo’ Adrisu, te se ističe da se za udio Hrvata u Savi Re već zanimaju njemački Munich Re Group i hongkonški Peak Re. Plenkoviću je, ipak, lakše reći ne, nego Angeli Merkel, ocjenuje se u članku.

Slovenski regulator tržišta osiguranja odbio je krajem kolovoza i drugi pokušaj hrvatske Adris grupe da poveća svoj vlasnički udio u slovenskoj osiguravateljskoj kompaniji Sava Re.

O zahtjevu Adris grupe da svoj sadašnji vlasnički udio od oko 20 posto poveća na otprilike 33 posto, tik ispod praga za preuzimanje, početkom tjedna odlučivao je stručni savjet Agencije za nadzor tržišta osiguranja (AZN), ali je odbio dati svoju suglasnost, piše list, te dodaje da razlozi za takvu odluku za sada nisu poznati, ali da bi se regulator, da je dopustio Adrisovo jačanje u Savi, sigurno zamjerio vodećim političkim igračima u državi.

Protiv jačanja Adrisa u vlasničkoj strukturi Save Re bili su navodno u Slovenskom državnom holdingu (SDH), koji upravlja portfeljem državne imovine, a za uskraćivanje suglasnosti glasovali su i članovi regulatornog tijela koji su bliski stranci premijera Mire Cerara.

Riječ je o drugom pokušaju Adrisa da svoj vlasnički udio u Savi Re poveća na otprilike 33 posto. Lani je zahtjev za povećanje udjela predao zajedno s Croatia osiguranjem (CO), ali je i tada bio odbijen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik