Nezaposlenim porodiljama mjesečno 405 KM

Bez autora
Sep 10 2017

Nezaposlene porodilje u Srpskoj od naredne godine imaće pravo na mjesečnu naknadu u visini minimalne plate u RS, a taj korak Vlade RS je ocijenjen kao pozitivan pomak u poboljšanju statusa majki, podsticanju nataliteta i popravljanju loše demografske slike Srpske.Uvođenje naknade za porodilje koje nemaju posao najavila je u petak premijerka RS Željka Cvijanović. Sve nezaposlene porodilje će primati mjesečnu naknadu u visini 405 maraka u trajanju od 12, odnosno 18 mjeseci za treće dijete, istakla je Cvijanovićeva.

Nezaposlenim porodiljama mjesečno 405 KMNezaposlene porodilje u Srpskoj od naredne godine imaće pravo na mjesečnu naknadu u visini minimalne plate u RS, a taj korak Vlade RS je ocijenjen kao pozitivan pomak u poboljšanju statusa majki, podsticanju nataliteta i popravljanju loše demografske slike Srpske.

Uvođenje naknade za porodilje koje nemaju posao najavila je u petak premijerka RS Željka Cvijanović.

- Sve nezaposlene porodilje će primati mjesečnu naknadu u visini 405 maraka u trajanju od 12, odnosno 18 mjeseci za treće dijete - istakla je Cvijanovićeva. Cilj ove Vladine mjere je da bude smanjena razlika između zaposlenih i nezaposlenih porodilja i da nezaposlene imaju primanja tokom perioda za koji se zaposlene porodilje nalaze na plaćenom porodiljskom bolovanju.

U Srpskoj godišnje na svijet dođe u prosjeku oko 9.500 beba, a predstavnici udruženja žena, višečlanih porodica i sindikata pozdravili su odluku premijerke Srpske.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece RS Jovan Radovanović ocijenio je da je odluka dobra, ali da treba uraditi još mnogo stvari s ciljem poboljšanja stanja u ovoj oblasti.

- Najgore je što u mnogim porodicama nije samo porodilja nezaposlena, već najčešće i suprug. Svaka marka im dobro dođe, a da ne govorim o naknadi od 400 maraka. Pozdravljamo tu odluku i dobro bi bilo da ona bude trajna - kazao je Radovanović.

Naveo je da se udruženje na čijem je čelu zalaže da sve majke koje su rodile troje i više djece treba da imaju stalnu naknadu, a ne samo u roku od godinu ili 18 mjeseci.

- Treba tražiti još dobrih rješenja, koja bi išla ka tome da stimulišemo rađanje u RS i poboljšamo natalitetnu sliku - kazao je Radovanović.

Izvršna direktorica Fondacije "Udružene žene" Banjaluka Aleksandra Petrić ocijenila je najavu premijerke veoma dobrom i izrazila nadu da će naknade biti isplaćivane bez kašnjenja. Petrićeva je naglasila da će ovaj potez, ako bude sproveden u djelo, znatno doprinijeti poboljšanju natalitetne i demografske slike Srpske.

- Podržavam ovu odluku jer je ide u pravcu bolje zaštite porodilja, ženskih prava na dostojanstveno materinstvo i zaštite porodice. Takvih mjera je do sada bilo veoma malo i uglavnom se priča svodila na kritike ženama koje ne odlučuju da imaju djecu. Ova naknada ide na pravu adresu, jer samo ekonomski osnažena žena može razmišljati o porodici i djeci. Nijedna ne želi da živi u siromaštvu i da, u tim uslovima, podiže djecu. To je logično - zaključila je Petrićeva.

I u Savezu sindikata RS pozdravljaju najavu iz Vlade da nezaposlenim porodiljama obezbijedi naknadu.

- Sve porodilje u RS, posebno one koje nisu zaposlene, treba da primaju naknadu. Visina te naknade treba da bude u onom iznosu koji može zadovoljiti osnovne potrebe novorođenčeta i majke bar u prvoj godini nakon rađanja. Podržavamo odluku Vlade, ali dobro bi bilo da znamo i odakle će namaknuti iznos novca potreban za te namjene - kazala je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Naglašava i da bi Vlada RS trebalo da poradi ozbiljno na pitanju opreme, odnosno svih vrsta lijekova i svega ostaloga što je potrebno za novorođenče u prvoj godini života.

- Potrebno je pronaći rješenje da sve bebe koje se rode u RS imaju besplatne lijekove i sve ostalo što je potrebno bar u prvoj godini života. Majke koje rade za niske plate veoma teško mogu nabaviti sve što je potrebno za jednu bebu, dok je za one koje ne rade to prava patnja i nemoguća misija - kazala je Mišićeva.

Nezaposlene majke u RS trenutno imaju pravo na 70 maraka mjesečno tokom jedne godine i to ako mjesečni prihod po članu porodice ne prelazi 100 maraka. Vlada RS obezbjeđuje i novčanu pomoć u iznosu od 250 KM za opremu za novorođenče svim porodiljama, jednokratnu pomoć za treće i četvrto dijete u iznosu od 600 KM za treće i 450 za četvrto dijete, te dječiji dodatak. U Vladi RS su naglasili da godinama sprovode i druge mjere u okviru podrške porodici.

Inicijativa

Članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta RS razmatrali su ove sedmice i pitanje porodiljskog bolovanja, a zaključeno je da će se Vlada RS u roku od 15 dana izjasniti o zahtjevu poslovne zajednice da putem javnih fondova porodiljama bude isplaćivana plata u bruto iznosu. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić najavio je da će se ići na izmjenu Zakona o dječijoj zaštiti.

Isplata plata za vrijeme porodiljskog bolovanja definisana je Zakonom o dječijoj zaštiti i podrazumijeva da Fond za dječiju zaštitu RS refundira poslodavcima samo iznos neto plate, ali ne i prateće doprinose i poreze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik