I Kina planira da zabrani benzinske i dizel automobile

Bez autora
Sep 11 2017

Kina se sprema da zabrani proizvodnju i prodaju benzinskih i dizel automobila, kako bi podstakla kupovinu električnih vozila, što će uzdrmati auto industriju na najvećem svetskom tržištu.Plan Kine dolazi nakon odluka Francuske i Britanije da zabrane prodaju takvih automobila i kombija od 2040. godine kako bi se sprečila emisija štetnih gasova. Mada vlada u Pekingu nije dala konkretan rok kada će zabrana stupiti na snagu, ova vest je dovela do skoka akcija kineskih proizvođača automobila na alternativni pogon, pri čemu je domaći lider u sferi električnih vozila BID ojačao za čak 7,39 odsto.

I Kina planira da zabrani benzinske i dizel automobileKina se sprema da zabrani proizvodnju i prodaju benzinskih i dizel automobila, kako bi podstakla kupovinu električnih vozila, što će uzdrmati auto industriju na najvećem svetskom tržištu.

Plan Kine dolazi nakon odluka Francuske i Britanije da zabrane prodaju takvih automobila i kombija od 2040. godine kako bi se sprečila emisija štetnih gasova, izveštava agencija Frans pres.

Mada vlada u Pekingu nije dala konkretan rok kada će zabrana stupiti na snagu, ova vest je dovela do skoka akcija kineskih proizvođača automobila na alternativni pogon, pri čemu je domaći lider u sferi električnih vozila BID ojačao za čak 7,39 odsto.

Sin Guobin, zamenik ministra industrije i informacionih tehnologija, izjavio je na jednom forumu, održanom tokom vikenda u severnom gradu Tijanđinu, da je njegovo ministarstvo započelo "relevantno istraživanje" i da radi na utvrđivanju vremenskog okvira za Kinu.

"Ove mere će doneti duboke promene i dati zamah razvoju kineske auto industrije", rekao je Sin u izjavi za državnu televizija CTV.

"Preduzeća bi trebalo da se potrude da poboljšaju nivo štednje energije kod tradicionalnih automobila, i da snažno razvijaju automobile s pogonom na nove izvore energije u skladu sa procenjenim uslovima", rekao je on.

Mada Sin nije dao konkretan rok za zabranu, šef Nacionalne asocijacije za putničke automobile, rekao je da će to biti "dug proces".

"Teško je prestati sa proizvodnjom vozila s pogonom na tradicionalna goriva u narednoj deceniji ili decenijama", izjavio je za Frans pres generalni sekretar te asocijacije Čui Dongšu.

"Možda možemo da napravimo znatan napredak kod putničkih automobila do 2040. godine ili čak ranije, ali za druge proizvode kao što su teški kamioni to bi bilo teško", dodao je on.

Kina je prošle godine proizvela i prodala više od 28 miliona automobila, prema podacima Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila, što je gotovo trećina od ukupnog broja na globalnom nivou.

Velika Britanija i Francuska već su objavile planove o zabrani novih automobila s dizel i benzinskim motorima do 2040. godine, što predstavlja deo napora za smanjenje zagađenja i emisije ugljen dioksida.

Proizvođač automobila Volvo, koji je u kineskom vlasništvu, objavio je u julu da će od 2019. godine svi njegovi novoproizvedeni automobili imati električni motor. Kineski Džili, vlasnik Volvoa, do 2025. planira da proda milion električnih automobila.

Ostale automobilske kompanije, uključujući Reno-Nisan, Ford i Dženeral Motors, takođe su posvećene razvoju električnih automobila u Kini.

Prodaja automobila na električni pogon je u drugoj najvećoj ekonomiji na svetu 2016. godine dostigla 500.000, što je za preko 50 odsto više nego prethodne godine, pokazuju podaci kineske auto industrije.

Kina želi da automobili na električni i hibridni pogon do 2025. čine bar petinu ukupno prodatih vozila.

Vlada je u junu donela nacrt regulative kojom se predviđa uvođenje sistema kvota, odnosno nameće obaveza automobilskim kompanijama u pogledu udela električnih i hibridnih automobila koji treba da imaju u ukupnoj prodaji.

Prema predlogu, taj udeo treba dogodine da iznosi minimalno osam posto, da bi 2019. godine bio povećan na 10 procenata, a 2020. godine na 12 odsto, navodi francuska agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik