Stanje u obrtništvu kao i u državi - teško

Bez autora
Sep 12 2017

Obrtništvo u Federaciji Bosne i Hercegovine trenutno bilježi pad, a samim tim smanjen je i broj zaposlenih u obrtništvu, s obzirom na to da jedan obrt najčešće ima samo jednog zaposlenog.Razloga za to je mnogo, a Federalna obrtnička komora ih pokušava promijeniti kroz Zakon o obrtu, koji bi se uskoro trebao naći na drugom čitanju u federalnom parlamentu. Upravo su postojeća rješenja u zakonu, koja obrtnici žele promijeniti, najvjerovatnije i razlog lošeg stanja u obrtništvu.

Stanje u obrtništvu kao i u državi - teškoObrtništvo u Federaciji Bosne i Hercegovine trenutno bilježi pad, a samim tim smanjen je i broj zaposlenih u obrtništvu, s obzirom na to da jedan obrt najčešće ima samo jednog zaposlenog.

Razloga za to je mnogo, a Federalna obrtnička komora ih pokušava promijeniti kroz Zakon o obrtu, koji bi se uskoro trebao naći na drugom čitanju u federalnom parlamentu. Upravo su postojeća rješenja u zakonu, koja obrtnici žele promijeniti, najvjerovatnije i razlog lošeg stanja u obrtništvu.

Kako nam je kazao Željko Babić, predsjednik Federalne obrtničke komore, izmjene Zakona iz 2010. godine moraju uslijediti, jer on nije donesen da bi pogodovao obrtnicima.

Ambijent

 - Mi trenutno imamo situaciju da obrtnici, ukoliko žele izvoziti ili uvoziti, moraju angažovati posrednika, platiti njegove usluge, što im povećava troškove repromaterijala. S druge strane, obrtnici ne mogu podizati kredite u komercijalnim bankama, jer ne primaju platu – tako je to regulisano Zakonom o PIO, kazao nam je Babić.

Na teritoriji FBiH egzistira više od 51 hiljadu obrtnika, a prema grubim pokazateljima, u obrtništvu je zaposleno oko 100 hiljada ljudi. Međutim, situacija u obrtništvu je kao i u državi, komplikovana i teška, ali obrtnička komora nastoji stvoriti povoljniji ambijent za korisnike. Zbog ovoga će uskoro sa jednom komercijalnom bankom biti potpisan ugovor o kreditiranju obrtnika, a u planu su i druge olakšice.

- Jedna komercijalna banka je prišla obrtnicima i do kraja mjeseca ćemo sklopiti ugovor prema kojem će obrtnici moći u toj banci podići kredit, što će im značajno olakšati poslovanje. S druge strane, već imamo dogovor sa firmom koja se bavi prometom naftnih derivata, koja će obrtnicima, koji dostave potvrdu iz svoje komore, omogućiti jeftinije gorivo. Sličan dogovor je i sa jednom osiguravajućom kućom, koja će obrtnicima dati popuste i bonuse. Sve ovo je već oprobano na TK-u i vjerujemo da su to recepti za uspjeh obrtništva u FBiH, kazao nam je Babić.

Željko Babić: Očekujemo pozitivne promjene

Uz ovo, obrtnici očekuju i pozitivne promjene u Zakonu. Kako nam je kazao Babić, a prema obećanju koje su dobili u toku javne rasprave, obrtnici bi mogli slobodno uvoziti i izvoziti, a neće imati ni ograničenja kada je riječ o školskoj spremi, zbog koje mnogi koji je nemaju nisu mogli otvoriti obrte, iako su majstori svog zanata.

Iako će novi zakon donijeti poboljšanja, obrtnici i dalje nisu zadovoljni, pogotovo zbog činjenice što je zakon nametnut.

Tuđi zakon

 - Ovaj zakon pravi Svjetska banka i Evropska unija i zato naši ne smiju mijenjati neke odredbe. Znamo sigurno da će obrtnici i dalje odgovarati cijelom svojom imovinom, jer je to nešto što EU traži u svojim smjernicama. Ali mi ćemo se truditi da izmijenimo sve što je u našoj moći kako bismo stvorili obrtnički ambijent, dodao je Babić.

Ipak, situacija iz ostalih kantona nije se preslikala na Tuzlanski. Uprkos lošem trendu u FBiH, koji je uzrokovan lošim poslovnim ambijentom, ali i lošim zakonskim rješenjima, obrtništvo u TK-u je u blagom porastu.U ovom kantonu trenutno posluje više od 11 hiljada obrtnika, što je više od petine u cijeloj FBiH. Ozbiljne analize nisu pravljene, pa se razlozi za to ne znaju, ali ne odmaže ni tradicionalno bavljenje obrtništvom, kao ni pomoć Vlade TK-a.

- Programom kantonalnog ministarstva obrtništva u obrtništvo je uloženo 860 hiljada KM. To su značajna sredstva, koja su bila vjetar u leđa mnogim obrtnicima. Sad to treba očuvati, dodao je Babić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik