Eksplodirao najveći fond na svetu

Bez autora
Sep 12 2017

Norveški suvereni imovinski fond, koji je najveći na svetu, prvi put je dostigla vrednost od 1.000 milijardi dolara. Rast akcija na svetskim berzama i jačanje evra uvećali su njegovu imovinu.Osnovan 1998. godine da bi se prihodi od nafte i gasa štedeli za buduće generacije, suvereni fond sada vredi kao 2,5 godišnja bruto domaća proizvoda Norveške, dok je prvobitno bilo predviđano da će 2020. dostići vrednost kao 1,3 godišnji BDP zemlje. Prema podacima koji se ažuriraju u realnom vremenu, na veb-sajtu fonda je u 10:34 časova po Griniču prikazano da njegova vrednost iznosi 7,85 hiljada milijardi norveških kruna.

Eksplodirao najveći fond na svetuNorveški suvereni imovinski fond, koji je najveći na svetu, prvi put je dostigla vrednost od 1.000 milijardi dolara. Rast akcija na svetskim berzama i jačanje evra uvećali su njegovu imovinu.

Osnovan 1998. godine da bi se prihodi od nafte i gasa štedeli za buduće generacije, suvereni fond sada vredi kao 2,5 godišnja bruto domaća proizvoda Norveške, dok je prvobitno bilo predviđano da će 2020. dostići vrednost kao 1,3 godišnji BDP zemlje, prenosi agencija Rojters.

Prema podacima koji se ažuriraju u realnom vremenu, na veb-sajtu fonda je u 10:34 časova po Griniču prikazano da njegova vrednost iznosi 7,85 hiljada milijardi norveških kruna (1.000 milijardi dolara).

Fond, kojim upravlja jedan organizacioni deo norveške centralne banke, ulaže sav svoj novac u inostrane akcije, obveznice i nekretnine u 77 zemalja sveta.

Skoro dve trećine njegove imovine su na kraju drugog tromesečja činile akcije, koje predstavljaju vlasničke udele u oko 9.000 kompanija po osnovu kojih kontroliše preko 1,3 odsto svih akcija listiranih na berzama u svetu.

S druge strane, broj stanovnika Norveške od 5,3 miliona ljudi čini manje od 0,1 odsto svetske populacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik