Rastu cene svinjetine: Do zime kilogram buta biće 700 dinara

Bez autora
Sep 14 2017

Skoro neprimetno, cena svinjskog mesa rasla je iz nedelje u nedelju za po 10-20 dinara, pa tako kilogram buta sada u malim mesarama u Srbiji košta i do 570 dinara, ali ni tu neće biti kraj, pa tako do zime kilogram buta može kupce stajati i do 700 dinara po kilogramu.U julu, but se mogao kupiti za 450 dinara, a danas je ta cena za 60 do 120 dinara više, u zavisnosti od radnji i akcija u velikim marketima. Aktuelna cena građanima je visoka, kao ona u doba praznika kao što su 1. maj i Đurđevdan, kada skače potražnja za svinjetinom. Sušna godina koja utiče na rast cene stočne hrane mogla bi biti krivac za skok cena svinjskog mesa, smatra agroekonomski analitičar Milan Prostran.

Rastu cene svinjetine: Do zime kilogram buta biće 700 dinaraSkoro neprimetno, cena svinjskog mesa rasla je iz nedelje u nedelju za po 10-20 dinara, pa tako kilogram buta sada u malim mesarama u Srbiji košta i do 570 dinara, ali ni tu neće biti kraj, pa tako do zime kilogram buta može kupce stajati i do 700 dinara po kilogramu.

U julu, but se mogao kupiti za 450 dinara, a danas je ta cena za 60 do 120 dinara više, u zavisnosti od radnji i akcija u velikim marketima. Aktuelna cena građanima je visoka, kao ona u doba praznika kao što su 1. maj i Đurđevdan, kada skače potražnja za svinjetinom.

Sušna godina koja utiče na rast cene stočne hrane mogla bi biti krivac za skok cena svinjskog mesa, smatra agroekonomski analitičar Milan Prostran.

- Rastu cena doprineće i kriza u stočarstvu, visoka cena prasadi za tov koja je sada između 350 i 400 dinara, a nema ni dovoljno prasadi za tov. Cena svinja za klanje je već 205 i 210 dinara. Zbog toga bi cena buta mogla da skoči i na 700 dinara za kilogram - smatra Prostran.

Cena tovljenika za klanje od marta je skočila od 140 do 165 dinara za kilogram, dok je prošle nedelje kilogram stajo i preko 200 dinara.

Prema Prostranovim rečima, već sada realna cena svinjskog buta bila bi oko 600 dinara za kilogram, ali je ona visoka u odnosu na kupovnu moć građana.

- Cenovni koeficijent za but je tri ili tri i po puta kilogram žive vage. To znači da bi cena u normalnim uslovima trebala da bude 600 dinara ili više - smatra Prostran.

Da slobodno tržište ne funkcioniše baš najbolje, pokazuje i to da je svinjski but prošle godine, kada je cena tovljenika bila prepolovljena, koštao oko 400 dinara, umesto da bude jefitniji.

Piletina po starom cenovniku

Cena piletina daleko je ispod cene svinjetine, a batak i karabatak sa kostima mogu se kupiti već za 260 dinara za kilogram. Pileće grudi ili belo meso, kako ih zovemo, nešto je skuplje, ali se grudi sa kostima u marketima mogu naći već za 339 dinara za kilogram.

Međutim, kada je prošle godine poskupelo svinjsko meso, povećana je i cena piletine od pet do 25 odsto, zbog, kako su tvrdili proizvođači, manje ponude tovljenih pilića.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik