Intal isplatio samo desetinu duga

Bez autora
Sep 17 2017

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu zaključio je stečaj nad fabrikom montažnih kuća "Intal" iz Milića, a potraživanja prema najvećem dijelu povjerilaca nisu izmirena. Prijavljena potraživanja povjerilaca ove fabrike, u kojoj je stečaj trajao skoro pet godina, iznosila su 8,81 milion, a priznato je 7,08 miliona KM. Na razlučne povjerioce odnosi se 3,47 miliona, dok su u opšti isplatni red svrstani povjerioci čija su dugovanja teška 3,36 miliona KM. U višem isplatnom redu, među kojima su i radnici, nalaze se povjerioci kojima "Intal" duguje 239.760 KM. Od prodaje imovine fabrike, zakupa, PDV-a, provizije i pozajmica na račun se u toku stečajnog postupka slilo 1,12 miliona KM.

Intal isplatio samo desetinu dugaOkružni privredni sud u Istočnom Sarajevu zaključio je stečaj nad fabrikom montažnih kuća "Intal" iz Milića, a potraživanja prema najvećem dijelu povjerilaca nisu izmirena.

Prijavljena potraživanja povjerilaca ove fabrike, u kojoj je stečaj trajao skoro pet godina, iznosila su 8,81 milion, a priznato je 7,08 miliona KM.

Na razlučne povjerioce odnosi se 3,47 miliona, dok su u opšti isplatni red svrstani povjerioci čija su dugovanja teška 3,36 miliona KM. U višem isplatnom redu, među kojima su i radnici, nalaze se povjerioci kojima "Intal" duguje 239.760 KM.

Od prodaje imovine fabrike, zakupa, PDV-a, provizije i pozajmica na račun se u toku stečajnog postupka slilo 1,12 miliona KM. Od toga iznosa na troškove stečaja otišlo je 382.907, nakon čega je za raspodjelu povjeriocima ostalo svega 742.711 maraka.

- Povjeriocima višeg isplatnog reda, u koji su svrstani i radnici, izmireno je 63,06 odsto potraživanja. Razlučnim povjeriocima, odnosno Novoj banci Banjaluka namireno je 24,04 odsto duga, a Poreskoj upravi RS 4,58 odsto. Dugovanja prema povjeriocima opšteg isplatnog reda nisu izmirena, jer nije bilo novca - kazao je stečajni upravnik "Intala" Mlađen Petković.

Potraživanja je moglo da naplati više od polovine povjerilaca da je imovina "Intala" prodata po procijenjenoj vrijednosti od četiri miliona KM.

- Na kraju je ta imovina prodata za sitno Novoj banci za svega oko 700.000 maraka. Licitacije su se redale kao na traci i time je i padala i vrijednost imovine. Imovina je bila sačuvana i u dobrom stanju, ali smo bili primorani da joj obaramo cijenu - kazao je Petković.

Zbog nagomilanih obaveza i višemjesečne nelikvidnosti Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu je početkom oktobra 2012. godine pokrenuo stečaj u milićkom "Intalu".

Tužba

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu ovlastio je Mlađena Petkovića da nakon zaključenja stečajnog postupka nastavi parnični postupak u sporu protiv Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.

- "Intal" je angažovalo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite za određene radove prije otvaranja stečaja. Međutim, nisu na vrijeme isplatili novac, zbog čega je pokrenuta tužba protiv njih. Ovaj postupak je još u toku i ako dobijemo tužbu, organizovaćemo dodatnu diobu - kazao je Petković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik