Olakšice u carinskoj proceduri sa Kinom i Mađarskom

Bez autora
Sep 17 2017

Pojednostavljenje i ubrzanje carinskih procedura neophodno je kako bi se olakšao protok roba posebno železnicom, ocenjeno je tokom dvodnevnog sastanka Radne grupe koju čine predstavnici kineske, mađarske, makedonske i srpske carinske službe, saopštila je Uprava carina Srbije.Radna grupa za sprovođenje Protokola o saradnji u olakšavanju postupka carinjenja sastala se u Beogradu kako bi pratila sprovođenje olakšica u postupku carinjenja između kineske, mađarske, srpske i makedonske carine. Protokolom koji je potpisan na Samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope 2014. u Beogradu, sve strane su se obavezale da će intenzivirati carinsku saradnju u mnogim oblastima.

Olakšice u carinskoj proceduri sa Kinom i MađarskomPojednostavljenje i ubrzanje carinskih procedura neophodno je kako bi se olakšao protok roba posebno železnicom, ocenjeno je tokom dvodnevnog sastanka Radne grupe koju čine predstavnici kineske, mađarske, makedonske i srpske carinske službe, saopštila je Uprava carina Srbije.

Radna grupa za sprovođenje Protokola o saradnji u olakšavanju postupka carinjenja sastala se u Beogradu kako bi pratila sprovođenje olakšica u postupku carinjenja između kineske, mađarske, srpske i makedonske carine.

Protokolom koji je potpisan na Samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope 2014. u Beogradu, sve strane su se obavezale da će intenzivirati carinsku saradnju u mnogim oblastima.

Ključna pitanja u saradnji odnose se na pojednostavljenje carinskih procedura, obezbeđivanje olakšica za privrednike, pružanje tehničke pomoči razmenom stručnjaka i organizovanje obuka za primenu savremene tehnologije.

Zamenik direktora Uprave carina Srbije, Veselin Milošević, naglasio je da carinska služba ulaže maksimalan trud da se kroz pojednostavljenje carinskih procedura pruži podrška nastojanjima Vlade Srbije u realizaciji poduhvata čiji je cilj olakšavanje protoka robe koja će biti transportovana železnicom.

"Da bi se novom prugom na relaciji Beograd–Budimpešta, čija izgradnja treba da počne u novembru, vreme putovanja i transporta robe između glavnih gradova Srbije i Mađarske smanjilo na manje od tri sata, neophodno je da se usaglase i ubrzaju granične procedure", rekao je Milošević.

On je dodao da se carinske službe zemalja potpisnica Protokola nalaze pred izazovom da postupanje sinhronizuju tako da se protok robe odvija brže i efikasnije, olakšaju carinske procedure, primene trgovinske olakšice i unaprede trgovinske veze između zemalja kako bi svi od toga imali maksimalnu korist.

Ako se ima u vidu ekspanzija kineske ekonomije i potreba te zemlje da robu na najekonomičniji i najbrži način transportuje od luke Pirej do glavnih čvorišta za dalju distribuciju, jasno je da je, pošto se Makedonija, Srbija i Mađarska nalaze na tom putu, neophodno da carinske službe usaglase postupanje i tako omoguče benefit i za svoje nacionalne ekonomije, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik