S Kinezima i ostatak autoputa

Bez autora
Sep 19 2017

Najveći ekonomski interes Crne Gore je nastavak gradnje autoputa po završetku dionice Bar-Boljare, a Vlada je spremna da sa Kinom traži model kako bi obezbijedila sredstva za tu kapitalnu investiciju, saopštio je premijer Duško Marković. On je danas imao sastanak sa delegacijom Sino-CEE Holdinga i njenog fonda koju je predvodio predsjednik Điang Đianćing. Na sastanku je, kako je saopšteno iz Vlade, zaključeno da postoji obostrani interes za ulaganja i podršku projektima u oblastima saobraćaja i energetike kao i da Crna Gora nudi dobre mogućnosti za investicije u oblastima turizma i poljoprivrede. Marković je istakao da je najveći interes Crne Gore nastavak gradnje autoputa i to odmah po završetku prioritetne dionice.

S Kinezima i ostatak autoputaNajveći ekonomski interes Crne Gore je nastavak gradnje autoputa po završetku dionice Bar-Boljare, a Vlada je spremna da sa Kinom traži model kako bi obezbijedila sredstva za tu kapitalnu investiciju, saopštio je premijer Duško Marković.

On je danas imao sastanak sa delegacijom Sino-CEE Holdinga i njenog fonda koju je predvodio predsjednik Điang Đianćing.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Vlade, zaključeno da postoji obostrani interes za ulaganja i podršku projektima u oblastima saobraćaja i energetike kao i da Crna Gora nudi dobre mogućnosti za investicije u oblastima turizma i poljoprivrede.

Marković je istakao da je najveći interes Crne Gore nastavak gradnje autoputa i to odmah po završetku prioritetne dionice.

„Spremni smo da sa NR Kinom tražimo model da obezbijedimo sredstva za ovu kapitalnu investiciju“, rekao je premijer podsjetivši da obje vlade projekat autoputa ne vide samo kao posao već i kao državne projekte i da dodatnu povoljnost predstavlja činjenica da je gradnja autoputa ka Crnoj Gori jedan od prioriteta i Vlade Republike Srbije.

Ocijenjeno je da je, pored autoputa, saradnju najbrže moguće ostvariti na projektima valorizacije crnogorskih aerodroma i naših energetskih potencijala.

Đianćing je podsjetio da je za NR Kina za investicije u okviru projekata 16+1 i „Pojas i Put“ izdvojila 10 milijardi dolara za ulaganje sa ciljem obezbjeđenja dodatnih 50 milijardi kreditne podrske i ocijenio da Crna Gora ima potencijale i resurse da privuče dio tog novca.

"Na sastanku je dogovoren nastavak kontakata na konkretnim pitanjima. Sino-CEEF Holding inaugurisao je u novembru 2016. u Rigi predsjednik Vlade NR Kine Li Kećijangu prisustvu premijera Letonije Marisa Kučinskisa i to kao platformu za ekonomsku saradnju Kine i šesnaest država Centralne i Istočne Evrope", navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, kao i izvršna direktorka Sino-CEE Holdinga za Evropu Đin Šen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik