155 miliona KM na čekanju zbog neusvajanja zakona o akcizama

Bez autora
Sep 19 2017

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finacija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Anthoneyem de Lannoyem o nastavku saradnje s tom financijskom institucijom.Sagovornici su analizirali stanje u vezi s ispunjenjem uvjeta iz Pisma namjere s MMF-om te je konstatirano da izmjene i dopune zakona o trošarinama i osiguranju depozita nisu dobile podršku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

155 miliona KM na čekanju zbog neusvajanja zakona o akcizamaZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finacija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Anthoneyem de Lannoyem o nastavku saradnje s tom financijskom institucijom.

Sagovornici su analizirali stanje u vezi s ispunjenjem uvjeta iz Pisma namjere s MMF-om te je konstatirano da izmjene i dopune zakona o trošarinama i osiguranju depozita nisu dobile podršku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Bevanda je istaknuo da takva situacija utječe na investicijske procese jer zakonske izmjene u oblasti trošarina imaju izravan utjecaj na dalji angažman međunrodnih kreditora, posebno u oblasti cestovne infrastrukture.

Na sastanku je istaknuto da je nužno uložiti napore kako bi se prevazišle politčke razlike u ispunjavanju uvjeta MMF-a na koje se BiH obvezala potpisujući Pismo namjere.

Tokom susreta govorilo se i o aktualnim događajima uoči godišnjeg sastanka MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu te aktivnostima u Ministastvu financija i trezora BiH u vezi s usvajanjem proračuna za iduću godinu, što je uvjetovano prethodnim dogovorom i usvajanjem Globalnog fisklanog okvira.

Prošireni kreditni aranžman između BiH i MMF-a zaključen je septembru 2016. godine na iznos 550 milijuna eura, a povlačenje druge tranše kredita od oko 155 milijuna KM stopirano je zbog neispunjenja prethodnih mjera definiranih Pismom namjere, saopšeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik