U toku razgovori o povećanju plata u javnom sektoru

Bez autora
Sep 19 2017

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se vode razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao i interne kalkulacije u Vladi, o tome koliko bi moglo da bude povećanje plata u javnom sektoru, a da se ne ugroze fiskalna stabilnost i disciplina.Brnabić je, gostujući na Radio-televiziji Vojvodina, objasnila da nadležni ne žele da sve što imamo damo u potrošnju, već žele da stimulišu investicije, a da rast ide iz izvoza i investicija.

U toku razgovori o povećanju plata u javnom sektoruPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se vode razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao i interne kalkulacije u Vladi, o tome koliko bi moglo da bude povećanje plata u javnom sektoru, a da se ne ugroze fiskalna stabilnost i disciplina.

Brnabić je, gostujući na Radio-televiziji Vojvodina, objasnila da nadležni ne žele da sve što imamo damo u potrošnju, već žele da stimulišu investicije, a da rast ide iz izvoza i investicija.

Ona je, istakavši da ne može da precizira koliko će biti to povećanje, podsetila na to da je minimalna cena rada povećana za deset odsto, odnosno sa 130 na 143 dinara, što je veliko povećanje za one koji su najmanje plaćeni.

To je na poslodavce priličan udar i zato ćemo pokušati da povećamo neoporezivi deo zarada, ali na takav način da za budžet to bude neutralno, objasnila je premijerka.

Brnabić je ocenila da su reforme u javnoj upravi dale rezultate, dok je prosveta bila jedina koja se nije racionalizovala od 2014. godine i početka optimizacije broja u okviru državne uprave.

Prosveta je jedini sektor kojem su se vratile plate koje su 2014. godine bile univerzalno spuštene, i to je signal da je ta oblast u fokusu Vlade, podvukla je predsednica Vlade.

Ona je, govoreći o javnim preduzećima, navela da se daleko odmaklo sa restrukturiranjem "Železnica Srbije" i "Petrohemijom" iz Pančeva, koja sada posluje pozitivno, dok se za RTB Bor pregovara sa partnerima koji žele da ga kupe.

Takođe, kako je rekla, preduzeće "Er Srbija" je uspešna priča prethodne Vlade, kojom je rešen problem koji je postojao sa JAT-om.

Brnabić je najavila da će biti formirana radna grupa koja će logistički podržati predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i sve građane koji žele da učestvuju u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji.

Ona je prenela da je o dijalogu razgovarala sa Vučićem, koji će uputiti poziv svima da učestvuju u njemu, uz očekivanje da će što veći krug ljudi u tome uzeti učešće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik