Licenca za još 250 "kućepazitelja"

Bez autora
Sep 19 2017

Pravo da se bave profesionalnim upravljanjem zgradama do sada je dobilo 197 kandidata u Srbiji, a nove kolege će im se uskoro pridružiti, jer drugi ispitni rok za sticanje licence počinje već u sredu, 20. septembra. Tada će biti održan pismeni ispit za još oko 250 potencijalnih upravnika. Najviše kandidata testove će polagati u Privrednoj komori Srbije u Beogradu i Novom Sadu, kao i u regionalnim privrednim komorama u Leskovcu, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Somboru i Subotici. Koliko su bili uspešni na testovima, biće objavljeno najkasnije 28. septembra, dok je usmeni deo ispita zakazan za 3. oktobar. Ispit se sastoji iz pismenog i usmenog dela, a polažu se iz četiri oblasti koje su predviđene Pravilnikom, navode u PKS. Pismeni deo ispita ima 40 pitanja, odnosno po deset za svaku tematsku oblast. Pismeni ispit traje 120 minuta, a ukupan broj bodova je 100. Kandidat je položio pismeni deo ukoliko je ostvario najmanje 70 bodova. Samo oni koji polože test mogu da izađu na usmenu proveru znanja koju čine po tri pitanja iz svake tematske oblasti.

Licenca za još 250 "kućepazitelja"Pravo da se bave profesionalnim upravljanjem zgradama do sada je dobilo 197 kandidata u Srbiji, a nove kolege će im se uskoro pridružiti, jer drugi ispitni rok za sticanje licence počinje već u sredu, 20. septembra. Tada će biti održan pismeni ispit za još oko 250 potencijalnih upravnika. Najviše kandidata testove će polagati u Privrednoj komori Srbije u Beogradu i Novom Sadu, kao i u regionalnim privrednim komorama u Leskovcu, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Somboru i Subotici.

Koliko su bili uspešni na testovima, biće objavljeno najkasnije 28. septembra, dok je usmeni deo ispita zakazan za 3. oktobar.

- Ispit se sastoji iz pismenog i usmenog dela, a polažu se iz četiri oblasti koje su predviđene Pravilnikom - navode u PKS.

- Pismeni deo ispita ima 40 pitanja, odnosno po deset za svaku tematsku oblast. Pismeni ispit traje 120 minuta, a ukupan broj bodova je 100. Kandidat je položio pismeni deo ukoliko je ostvario najmanje 70 bodova. Samo oni koji polože test mogu da izađu na usmenu proveru znanja koju čine po tri pitanja iz svake tematske oblasti.

Uslov za sticanje zvanja profesionalnog upravnika je, pored ostalog, da osoba ima najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju, kao i dokaz da nije osuđivana pravosnažnom odlukom na kaznu zatvora za krivično delo koje je čini nedostojnom ili nepodobnom za obavljanje ovog posla.

Profesionalni upravnici stambenih zgrada će biti angažovani ukoliko se stanari ne dogovore da će sami brinuti o održavanju zgrade.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, kojim se ustanovljava profesija profesionalnog upravnika, PKS je dobio ovlašćenje da vodi registar profesionalnih upravnika, organizuje polaganje ispita, izdaje i oduzima licence, utvrđuje prava, dužnosti i etičke norme ponašanja u obavljanju te delatnosti.

Na "popravnom" 28 kandidata

U prvom roku ispit je polagalo 225 kandidata, a nedovoljno znanja je pokazalo njih 28. Oni koji su pali na pismenom ispitu moraće da doplate 12.000 dinara za drugu šansu, dok naknada za ponovno polaganje samo usmenog dela košta 8.400 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik